unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Humanitarna utrka Mliječna staza

Zagreb, 5. srpnja 2017.

UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju pokreće vrijedan projekt osnivanja prve hrvatske banke humanog mlijeka kako bi se prijevremeno rođenoj djeci pružila najbolja skrb.

Kako bi ovaj vrijedan projekt ugledao svjetlo dana, UNICEF 9. i 10. rujna u Zagrebu organizira prvu humanitarnu utrku Mliječna staza s ciljem prikupljanja sredstava i podizanja svijesti o važnosti najbolje skrbi za najmlađe. U subotu, 9. rujna, održat će se revijalna dječja trka na Europskome trgu, uz brojne edukativne i zabavne aktivnosti za cijelu obitelj, dok će se u nedjelju, 10. rujna, održati glavne utrke na 5 i 10 kilometara, a start i cilj bit će na Trgu Eugena Kvaternika.

Prihod od kotizacija bit će usmjeren u otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj u jednoj od zagrebačkih bolnica. Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji.

Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, izjavila je:

"Za početak svake utrke važan je dobar start – zato je djeci, posebno onoj najmlađoj i najranjivijoj, važno dati vjetar u leđa. Pozivamo sve da budu zvijezde Mliječne staze i da pomognu u brizi za prijevremeno rođenu djecu i drugu novorođenčad koja treba našu pomoć. Sve što trebate napraviti jest prijaviti se na mlijecnastaza.hr i trčati svoju utrku ili navijati. Svatko od nas može biti zvijezda vodilja za najmlađe”"

Mliječna staza je zamišljena kao dugoročan projekt koji će okupljati i aktivirati sve one koji žele pružiti svoju pomoć i podršku najranjivijoj djeci u Hrvatskoj. Svoju podršku dale su i UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović te poznata triatlonka Đurđica Orepić − Ironwoman. Utrka se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Više informacija o utrci možete pronaći na internetskoj stranici www.mlijecnastaza.hr, na Facebook eventu te na portalu Trčanje.hr.

Updated: 06 srpnja 2017
  • Share