unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

UNICEF ulaže 1,69 milijuna kuna za podršku djeci s teškoćama

Noa s odgojiteljicom u vrtiću Centra za autizam u Zagrebu Foto: VKljajo/UNICEFNoa s odgojiteljicom u vrtiću Centra za autizam u Zagrebu

18. siječnja 2018. − S ciljem da uz pomoć moderne tehnologije djeci s teškoćama osigura pristup potpomognutoj komunikaciji, UNICEF je s partnerima pokrenuo program „Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama” vrijedan 1,69 milijuna kuna. Povodom primopredaje donacije vrijedne opreme Centar za autizam obišla je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj u društvu regionalne direktorice UNICEF-a Afshan Khan i predstojnice hrvatskog ureda UNICEF-a Valentine Otmačić.

U sklopu programa provedena je sveobuhvatna edukacija stručnjaka koji rade s djecom i osigurana je oprema za potpomognutu komunikaciju za devet zdravstvenih ustanova, uključujući Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, 12 udruga te 11 obrazovnih ustanova i ustanova socijalne skrbi.

Regionalna direktorica UNICEF-a Afshan Khan u razgovoru s roditeljima djece s teškoćama Foto: VKljajo/UNICEFRegionalna direktorica UNICEF-a Afshan Khan u razgovoru s roditeljima djece s teškoćama

„Komunikacija je nužna kako bismo mogli izraziti svoje potrebe, interese i razmišljanja. Ona je nužna za postojanje i pravo je svakog ljudskog bića. Zato želim izraziti našu zahvalnost za ovu vrijednu donaciju, jer njome djeca s autizmom i drugim složenim komunikacijskim teškoćama dobivaju priliku da ostvare svoj puni potencijal,“ kazala je Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam u Zagrebu.

Djeca u vrtiću Centra za autizam u Zagrebu Foto: VKljajo/UNICEFDjeca u vrtiću Centra za autizam u Zagrebu

U svakoj zemlji u kojoj djeluje, UNICEF traži tehnološka rješenja koja mogu poboljšati kvalitetu života najranjivije djece. To je donacijom 120 tableta za potpomognutu komunikaciju podržala i tvrtka Samsung. U Centru za autizam i drugim ustanovama koje su dio programa „Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama” koji se provodi u suradnji s Edukacijskim i rehabilitacijskim fakultetom, sada imaju znanje i opremu koja će pomoći djeci, koja to inače ne bi mogla, da iskažu svoje misli, potrebe i osjećaje.

Konferencija za medije u Centru za autizam Foto: VKljajo/UNICEFKonferencija za medije u Centru za autizam

„Veseli me što je UNICEF dio tima koji je donio nadu, ohrabrenje i osnažio obitelji koje ulažu toliko truda u brigu o svojoj djeci. U Centru za autizam vidjela sam kako tehnologija koju smo osigurali zajedno s partnerima iz privatnog i javnog sektora ima ključnu ulogu u ostvarivanju potencijala djece s poremećajima iz autističnog spektra. Zato pozdravljam napore koji idu u smjeru da ovakva tehnologija bude dostupna svakom djetetu kojemu je potrebna kroz nacionalni sustav zdravstvenog osiguranja,” kazala je Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a za Europu i Središnju Aziju prilikom uručenja donacije u Centru za autizam u Zagrebu.

S obzirom na dokazanu dobrobit koju djeci sa složenim komunikacijskim teškoćama donosi potpomognuta komunikacija, UNICEF podržava sve inicijative čiji je cilj povećati pristup potpomognutoj komunikaciji kroz nacionalni sustav zdravstvenog osiguranja.

Updated: 17 siječnja 2018
  • Share