unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Velik interes javnosti za unaprjeđenje medijske pismenosti djece i sigurno korištenje elektroničkih medija

Zagreb, 4. srpnja 2016.

Agencija za elektroničke medije i UNICEF organizirali su raspravu o Preporukama za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija

U sklopu suradnje Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a na promicanju važnosti medijske pismenosti tijekom svibnja i lipnja održano je e-savjetovanje o Preporukama za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija. Preporuke su namijenjene medijskim djelatnicima kao pomoć u kategorizaciji audiovizualnih sadržaja tekao pomoć roditeljima u odabiru primjerenog televizijskog programa za njihovu djecu. Također, Preporuke bi trebale pomoći učiteljima i nastavnicima u kreiranju nastave te obrazovnih sadržaja i alata.

Roditelji, mediji i ostala zainteresirana javnost odazvali su se pozivu na javnu raspravu te su razgovarali o već zaprimljenim komentarima i prijedlozima. Najveći broj komentara odnosio se na važnost edukacije i osvještavanja roditelja o njihovoj ulozi u zaštiti djece od potencijalno štetnih sadržaja te na jačanje regulacije oglašavanja usmjerenog prema djeci.

„Prijedlog Preporuka izazvao je velik interes javnosti i potaknuo konstruktivnu raspravu o važnosti medijske pismenosti i zaštite djece od potencijalno štetnih medijskih sadržaja. Ovaj dokument zamišljen je kao koristan savjetodavni priručnik, ali i kao poticaj za daljnje rasprave u kojima bi sudjelovali svi zainteresirani − od roditelja i medijskih djelatnika do učitelja. Sljedeći korak u našim naporima bit će promocija Preporuka i edukacija za urednike kako bi ih se dodatno osnažilo za primjenu u njihovu svakodnevnom radu”, izjavio je Robert Tomljenović, član Vijeća za elektroničke medije.

U izradu Preporuka bili su uključeni vodeći domaći stručnjaci iz razvojne psihologije, sociologije, komunikologije, teorije medija i filma koji su pružili praktične smjernice za praćenje, analizu i klasifikaciju medijskih sadržaja kojima su djeca izložena, kao i pregled znanstvenih spoznaja o utjecaju medija.

U sklopu smjernica za klasifikaciju potencijalno štetnih medijskih sadržaja posebna je pozornost posvećena: sadržajima koji prikazuju nasilje; seksualnim i seksualiziranim sadržajima; sadržajima koji prikazuju rizična ponašanja i konzumaciju sredstava koja mogu izazvati ovisnost; kockanju, klađenju i igrama na sreću; okultnim i paranormalnim sadržajima; reality emisijama i programima za otkrivanje talenata;stereotipizaciji i diskriminaciji, oglašavanju i tržišnim komunikacijama.

„Ove su Preporuke velik iskorak Hrvatske u zaštiti prava djece u elektroničkim medijima. Udružujući regulativu s edukacijom i podrškom dionicima, pridružujemo se dobrim svjetskim praksama učinkovitih javnih politika”, izjavila je Gorana Dojčinović, voditeljica komunikacija u hrvatskom uredu UNICEF-a.

Javnoj raspravi o Preporukama prethodilo je niz aktivnosti Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a na promicanju medijske pismenosti,kao što je kampanja „Birajmo što gledamo” i nedavno predstavljen portal medijskapismenost.hr na kojem će Preporuke biti objavljene nakon što ih usvoji Vijeće za elektroničke medije.

  • Prava djece i mediji

    Prava djece i mediji

    Elektronički mediji, osobito televizija, imaju velik potencijal pozitivno utjecati na kvalitetu života djece i njihovih obitelji. AEM i UNICEF pokrenuli su suradnju s ciljem unaprjeđenja medijske pismenosti te sigurnosti djece pri korištenju elektroničkih medija.

Updated: 06 srpnja 2016
  • Share