unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Udruženim snagama do prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj

Foto: Goran Marinov

Zagreb, 9. rujna 2017.

Djeca, roditelji, donositelji odluka, zdravstveni stručnjaci, volonteri, sportaši i umjetnici ujedinili snage na Dječjoj utrci Mliječna staza koju je organizirao UNICEF uz podršku vodećih tvrtki kako bi se u Hrvatskoj osnovala prva banka humanog mlijeka

Na ispunjenom Europskom trgu danas je održana dječja trka u sklopu Mliječne staze, humanitarne utrke koju je pokrenuo UNICEF s ciljem podizanja svijesti o važnosti osnivanja prve banke humanog mlijeka. Na trci je sudjelovalo više od 400 djece od 3 do 10 godina starosti.

Foto: Goran Marinov

Djecu i roditelje pozdravili su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i njezin posebni savjetnik za zdravstvo i sport doc.dr.sc. Tomislav Madžar, saborski zastupnici dr.sc. Ines Strenja-Linić  te predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Za djecu trkače navijale su i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić te UNICEF-ove ambasadorice dobre volje Bojana Gregorić Vejzović i Maja Vučić, kao i višegodišnja podržavateljica UNICEF-a, glumica Mirna Medaković Stepinac. Cjelokupni program događanja vodila je Zlata Mück Sušec.

Foto: Gordan Dimić

„Ovaj humanitaran događaj pridonosi važnom strateškom cilju za djecu i ovim putem izražavam snažnu potporu projektu osnivanja prve hrvatske banke humanog mlijeka. Zaštita, promicanje i potpora dojenju predstavlja danas javno zdravstveni prioritet većine razvijenih zemalja. Za svaku državu koja ima kvalitetan sustav zdravstva važno je da ima i organiziranu banku humanog mlijeka jer na taj će se način osigurati odgovarajuća zdravstvena skrb prijevremeno rođenoj djeci kao i novorođenčadi koja iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti primiti mlijeko svoje majke.

Foto: Goran Marinov

Ministarstvo, inače, dugi niz godina uspješno surađuje s Uredom UNICEF-a u Hrvatskoj u provedbi aktivnosti posebice vezanih za područje zaštite i promicanja prava djece i potpore obitelji. Tako smo, u suradnji s UNICEF-om, ove godine pokrenuli program „Za snažniju obitelj“ čiji je cilj i jačanje roditeljskih kompetencija i širenje socijalnih usluga za obitelji s djecom. Organizatorima ovog projekta, sudionicima humanitarne utrke, a posebno hrabrim, malim trkačima, želim uspješan put do cilja!“, poručila je na Europskom trgu ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Foto: Gordan Dimić

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije zadužene za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

"Za početak svake utrke važan je dobar start – zato je djeci, posebno onoj najmlađoj i najranjivijoj, važno dati vjetar u leđa. Hvala svoj djeci koja su danas bila zvijezde Mliječne staze i na taj način pokazala da svatko od nas može biti zvijezda vodilja za bolje i solidarno društvo"

izjavila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Sutra je na Kvaternikovom trgu na rasporedu trka za rekreativne trkače kojom će završiti ovogodišnja Mliječna staza. Organizatori napominju da će od 17.30 do 20.30 sati zbog toga vrijediti promijenjena regulacija prometa u dijelu grada u kojem se održava trka.

Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba

Utrku MLIJEČNA STAZA podržali su Kaufland, Zagrebački Holding, Pampers, HEP, PBZ Card, Bina Istra te Hrvatsko društvo skladatelja.

Više informacija o utrci možete pronaći na internetskoj stranici www.mlijecnastaza.hr, na Facebook stranici UNICEF-a te na portalu Trčanje.hr.

Updated: 09 rujna 2017
  • Share