unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Više od 6500 djece učilo o medijskoj pismenosti

Foto: MKneževićBarišić/UNICEF

Zagreb, 8. svibnja 2018. – U prvim Danima medijske pismenosti, koje su u suradnji s partnerima organizirali Agencija za elektroničke medije i UNICEF, sudjelovalo je više od 6 i pol tisuća djece iz cijele Hrvatske. Škole, knjižnice, mediji, udruge i vrtići uključili su se u projekt organizacijom 130 događanja i aktivnosti u čak 60 gradova.

Procjenjuje se da je u aktivnostima i predavanjima Dana medijske pismenosti sudjelovalo više od 5 i pol tisuća djece i mladih, a njih još tisuću iz 90 osnovnih i srednjih škola posjetilo je medijske kuće u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu u sklopu aktivnosti Djeca upoznaju medije. U medijskim kućama za djecu su organizirane radionice na kojima su se upoznala s načinom funkcioniranja medija i nastanka vijesti, te i sama dobila priliku napraviti vlastite priloge i članke.

Foto: MKneževićBarišić/UNICEF

„Iznimno smo zadovoljni odazivom i raznovrsnošću društvenih dionika koji su se uključili u Dane medijske pismenosti. Odaziv i interes, kao i povratne informacije djece i nastavnika, potvrđuju da je važnost medijske pismenosti široko prepoznata i da nam je ovakav projekt itekako potreban. Projekt je zamišljen kao dugoročna platforma koja će osigurati stalan rad na podizanju medijske pismenosti koja je danas važnija više nego ikad prije. Stoga ćemo nastaviti raditi, nastojeći i dalje širiti krug uključenih dionika i partnera“, izjavio je zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović.

Foto: MKneževićBarišić/UNICEF

Materijali za vrtiće i škole, slikovnica o medijskoj pismenosti za najmlađu djecu i knjižica „Djeca i mediji“ za roditelje, koje su osmislili domaći stručnjaci, preuzeti su s portala medijskapismenost.hr više od 15 000 puta. Tiskano je 10 000 knjižica „Djeca i mediji“ i 3000 slikovnica, koje su već poslane u 288 institucija, uključujući škole, vrtiće, knjižnice i udruge, a prijave se i dalje zaprimaju.

Foto: VKljajo/UNICEF

„Velika količina informacija kojoj su djeca svakodnevno izložena kroz različite medije stavlja pred nas odgovornost da ih podržimo u razvoju vještina medijske pismenosti. Sretni smo zbog velikog interesa za ovu važnu temu i vjerujemo da će sljedeće godine sudjelovati još više djece i mladih iz cijele Hrvatske”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Prvi Dani medijske pismenosti održali su se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Podršku projektu dali su Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Carnet, Hrvatski filmski savez, Hrvatska radiotelevizija, Nova TV, RTL, Večernji list, Jutarnji list, Glas Slavonije, Slobodna Dalmacija, Novi list, tportal, Media servis i Yammat FM.

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 08 svibnja 2018
  • Share