unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Vodič kroz Muzej realnosti

© UNICEF/UNI74917/Pirozzi In-house

NAJVRJEDNIJA STVAR NA SVIJETU – NIJE STVAR

Muzej realnosti poziva vas da od 1. do 11. prosinca u Tunelu Grič prošećete kroz tunel stvarnosti, pogledate život iz tuđeg kutka, otkrijete najvrjedniju stvar na svijetu i budete dio promjene.

Ovogodišnje izdanje Muzeja realnosti ispričat će novu interaktivnu priču s važnom porukom. Instalacije Upali svjetlo, Album beskonačne obitelji i 554 lutaka koje u rukavcu tunela Grič čekaju obitelj neki su od eksponata koji će vam otvoriti vrata u različite obiteljske stvarnosti u kojima žive djeca iz cijeloga svijeta i na jedinstveni način povezati vas s tuđim životnim pričama, iskustvima i doživljajima.

Budite dio promjene – 5 stvari koje možete učiniti u Muzeju realnosti:


1. UPALITE SVJETLO U TUNELU

Interaktivna instalacija „Upalite svjetlo za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi” sastoji se se od osvijetljenih prozora koji simboliziraju prozor dječje sobe u obiteljskom domu.

Foto: © UNICEF

Bez obzira na mjesto rođenja i životne okolnosti u kojima odrasta, svako dijete treba ljubav i podršku obitelji kako bi se osjećalo prihvaćeno i sigurno te kako bi iskoristilo svoj potencijal i živjelo ispunjen život.

Prolaskom kroz instalaciju na glavnim ulazima i izlazima te jednokratnim doniranjem sredstava za UNICEF-ovu kampanju Svako dijete treba obitelj moći ćete „upaliti svjetlo” na prozorima u tunelu Grič i na taj način pomoći djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.


2. PROŠEĆITE NAJVEĆIM OBITELJSKIM ALBUMOM NA SVIJETU

“Album beskonačne obitelji”, dugačak čak 45 metara, otkrit će obične i neobične obiteljske priče iz Hrvatske i svih kutaka svijeta. Listajući album doznajte što to povezuje obitelj iz Slavonije i Bangladeša, što obitelj znači dječaku u potrazi za izgubljenom sestrom, roditeljima koji grade novi život u drugoj zemlji, baki koja čuva devetero unučadi, braći u udomiteljskoj obitelji ili djevojčici koja živi s roditeljima za vrijeme praznika.

Foto: © UNICEF

Ono što nas povezuje kao ljudska bića jest suosjećanje i spremnost da pomognemo drugim obiteljima u krizi i djeci koja nemaju obitelji, a koje čak niti ne poznajemo i koji su ponekad tisućama kilometara udaljeni od nas. Zamislite da ste dio beskonačne obitelji i budite podrška onima kojima je to najpotrebnije.

Nakon što šetnjom kroz album osobno „dotaknete” priče, ne propustite kroz „Okvir za sretno djetinjstvo” napraviti svoju obiteljsku fotografiju i postati dio beskonačne obitelji.


3. NJIH 554 ČEKA NA OBITELJ – I VI MOŽETE BITI DIO PROMJENE

Impresivan eksponat krije se u zatvorenom rukavcu Tunela Grič. 554 ručno izrađenih lutaka predstavljaju 554 djevojčica i dječaka bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Hrvatskoj koji će ove blagdane provesti čekajući obitelj. Svaka od njih je jedinstvena, a sve imaju isti zadatak – podsjetiti nas na važnost odrastanja u toplom obiteljskom okružju. Unikatne lutke Seka i Braco podsjećaju nas na to koliko je važno odrastanje u obiteljskom okružju, ali i na to da solidarnost nema dobnih granica. Ručno su ih izradile vrijedne volonterke i volonteri iz domova za starije i nemoćne osobe te gerontoloških centara sa zagrebačkog područja.

Djeci ništa ne može nadomjestiti prisnost, razumijevanje i ljubav koju pruža odrastanje u obitelji. Stanite iza njih, na trenutak iskustite kako je to biti 555. u redu i razmislite možete li možda i vi otvoriti svoje srce i vrata pružiti im topao obiteljski dom.

Na rođendan UNICEF-a, 11. prosinca, možete ponijeti kući jednu od lutaka te donacijom dati doprinos za bolji život djece bez roditeljske skrbi.


4. DOŽIVITE, POGLEDAJTE I POSLUŠAJTE OBITELJ

U nesvakidašnjem „Dnevnom boravku” svakoga dana čekaju vas drugačiji „živi eksponati” –  članovi nekih od 1200 udomiteljskih obitelji iz raznih dijelova Hrvatske koje udomljuju 2290 djece – iz prve ruke doživite njihove obiteljske priče i saznajte sve o udomiteljstvu.

Foto: © Kljajo/UNICEF

Također, kroz oči djevojčice i dječaka, virtualna stvarnost uvest će vas u živote dviju obitelji iz izbjegličkog kampa u Bangladešu. U UNICEF-ovu VR filmu o svom životu u izbjegličkom kampu Cox’s Bazar govore desetogodišnji Najmullah i devetogodišnja Asmat Ara. Oni su, kao i stotine tisuća drugih pripadnika naroda Rohindža, bili prisiljeni na bijeg iz Mjanmara

Foto: © Santini/UNICEF

Zahvaljujući posebnom audio-eksponatu moći ćete prvi put poslušati radio FMilija i emisiju „Moja obitelj” pripremljenu u suradnji sa školskom Radijskom družinom ZAG o trima obiteljima: jednoj izbjegličkoj iz Sirije, jednoj velikoj zagrebačkoj obitelji s osmero djece te jednoj obitelji koja je udomila dvije djevojčice, također iz Zagreba.


5. PODSJETITE SE KOJA JE NAJVRJEDNIJA STVAR NA SVIJETU

I za kraj, ne zaboravite uzeti sa sobom podsjetnik na najvrjedniju (ne)stvar u životu koji će vas čekati na nekoliko mjesta u Tunelu Grič.

Foto: © UNICEF

U Hrvatskoj stotine djevojčica i dječaka živi u dječjim domovima čekajući obitelj. Ako možete otvoriti svoja vrata i svoje srce nekome od njih, nazovite besplatni info telefon 0800 82 82.

Besplatna telefonska linija za informacije o udomiteljskoj skrbi za dijete Besplatna telefonska linija za informacije o udomiteljskoj skrbi za dijete

Muzej realnosti 2018. održava se u sklopu Adventa u Zagrebu, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Sponzori Muzeja realnosti su IKEA, Monri Payments i Bauhaus.

Posjetite Muzej realnosti, upalite svjetlo za djevojčice i dječake bez odgovarajuće roditeljske skrbi i pomognite im osigurati najvrjedniju stvar na svijetu − obitelj!

Muzej realnosti
Tunel Grič, Zagreb
Radno vrijeme:
1.12.         od 12 do 22 sata
2.-11.12.  od 9 do 22 sata

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Novosti oko Muzeja realnosti pratite na UNICEF-ovu Facebook eventu.

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 27 studenoga 2018
  • Share