unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
@UNICEF/Kljajo

Zaštita djece

Djeca imaju pravo na zaštitu od nasilja i zanemarivanja te na odrastanje u obiteljskom okruženju. Ipak, brojna djeca u Hrvatskoj, osobito djeca s teškoćama u razvoju, odrastaju u institucijama.

UNICEF  radi na zagovaranju i promicanju obiteljske skrbi te na podršci razvoju obiteljskih oblika skrbi, osobito udomiteljstva. U okviru procesa deinstitucionalizacije i transformacije sustava socijalne skrbi, UNICEF pruža podršku Vladi RH i Ministarstvu socijalne politike i mladih, za unapređenje kvalitete udomiteljstva kroz podršku i edukaciju udomiteljskih obitelji te razvoj i podršku specijaliziranom udomiteljstvu, uključujući i  udomiteljstvo za djecu s teškoćama u razvoju.

Vršnjačko zlostavljanje odavno je prepoznato kao problem, pa je UNICEF još 2003. godine pokrenuo program koji je u drugim zemljama prihvaćen kao jedan od najuspješnijih modela prevencije vršnjačkog nasilja.

Djecu treba zaštititi i u situacijama kad se nađu u ulozi žrtve, svjedoka ili počinitelja kaznenog djela. Zbog toga je UNICEF u suradnji s Ministarstvom pravosuđa pokrenuo proces prilagodbe pravosuđa djeci.

Udomiteljstvo i deinstitucionalizacija

Sigurno i poticajno okruženje za djecu

<< Što radimo

>> Rani razvoj djece

>> Pomoć djeci u svijetu