unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Darovi za cijeli život – za svako dijete

"Bit ću vatrogasac, policajac i vozač kamiona za sladoled!"

Tako nam je rekao zaigrani Lovre na pitanje što želi biti kad odraste. Lovre ima pet godina i živi u malom mjestu Svirče na otoku Hvaru. On, kao i druga djeca, ima svoje snove, a da bi snovi mogli postati stvarnost, djeca trebaju ljubav, brigu, poticaj i priliku da uče – svaki dan.

Učitelj, policajka, slikar ili znanstvenica? 

Kada dijete dođe na svijet nitko još ne zna kakvi se talenti i mogućnosti u njemu kriju. Malene stvari poput osjećaja sigurnosti u majčinu naručju, bakinog osmijeha, tatine nježne uspavanke, ali i one mnogo složenije poput osiguravanja kvalitetne prehrane, zdravstvene skrbi i sigurnosti imaju dugoročan utjecaj na razvoj svakog djeteta, ali i na to u kojem će se smjeru razvijati njegov život.

U prvim godinama mozak se najbrže razvija i stvara između 700 i 1000 sinapsi koje spajaju tisuće moždanih stanica svake sekunde. Djeca na svijet dolaze spremna za učenje i nova iskustva; ako su ta iskustva poticajna kao u Lovrinom slučaju, vjerojatnost da dijete ispuni svoj puni potencijal nemjerljivo je veća.

"Vrijeme intenzivnog razvoja vrijeme je velikih prilika za svako dijete, ali i prilika za društvo da osigura djeci i roditeljima podršku kako bi se potencijali svakog djeteta razvijali u pravom smjeru. "

Propuštene prilike teško se nadoknađuju

Djeca koja ne dobivaju odgovarajuće uvjete za dobro zdravlje, kvalitetnu prehranu, ranu stimulaciju, prilike za učenje, skrb i zaštitu mogu imati slabiji uspjeh u osnovnoj školi, a to se može nastaviti kasnije u životu.

Posebno to vrijedi za najranjiviju djecu – prijevremeno rođene bebe, djecu s teškoćama u razvoju te djevojčice i dječake koji žive u institucijama ili u teškim okolnostima.

U prvim godinama stvaraju se temelji priče života. Zdravlje, obrazovanje, brižna obitelj i sigurnost najvrjedniji su darovi, oni koji traju cijeli život i zato ih trebamo osigurati za svako dijete. I Vi to možete omogućiti!

Powered by T-com Pay Way

Updated: 04 prosinca 2017
  • Share