unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Edukativne aktivnosti

Program Škole za Afriku predstavljen je u afričkom kutu u Osnovnoj školi Trnovec. Povodom obilježavanja Dana kruha učenici su podijelili svoja razmišljanja o važnosti obrazovanja te prikupili donacije za obrazovanje djece u Burkini Faso. Svi posjetitelji imali su priliku upoznati i specifičnosti afričkog kontinenta − od raznolikosti životinjskog svijeta i afričkih motiva do začina i jela karakterističnih za taj dio svijeta. 

Osnovna škola Trnovec

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije, Svjetskog dana djece i Međunarodnog humanitarnog dana učenici Srednje škole Metković izradili su prigodne plakate i osvijestili važne ljudske vrijednosti.

Srednja škola Metković
Srednja škola Metković
Srednja škola Metković

Puno truda u uređenje afričkog kutića uložili su i mališani iz Dječjeg vrtića „Maslačak” u Đurđevcu. Djeca ga rado posjećuju i borave u njemu, ponosna što sudjeluju u programu Škole za Afriku, a svoje doživljaje prenose i izvan vrtića.

Dječji vrtić Maslačak, Đurđevac

U Dječjem vrtiću „Cvjetnjak” u Vinkovcima održana je prodajna izložba s kratkim prigodnim programom. Djeca su kroz prezentaciju, pjesmu i ples puno naučila o Africi i Burkini Faso, zemlji za koju su prikupljala sredstva, te osvijestila važnost obrazovanja i svega onoga što kroz svoje odrastanje nauče.

Dječji vrtić Cvjetnjak, Vinkovci

U afričkom kutiću u Dječjem vrtiću „Maginja” u Kaštel Starom djeca su upoznala svijet Afrike, njezina zemljopisna obilježja, biljni i životinjski svijet te običaje, kulturu i način života svojih afričkih vršnjaka.

Dječji vrtić Maginja, Kaštel Stari

Djeca iz Dječjeg vrtića Opatija sudjelovala su u brojnim edukativnim aktivnostima kojima su upoznala afrički kontinent. Posebno su im se svidjeli okusi Afrike prilikom degustacije afričkog voća te radionica afričkih bubnjeva na kojoj su upoznala glazbu i kulturu tog područja. Nakon uređenja afričkog kutića održana je i radionica izrade nakita i čestitki za humanitarnu prodajnu izložbu.

Dječji vrtić Opatija

Učenike Osnovne škole Zlatar Bistrica posebno je razveselilo upoznavanje afričke kulture kroz originalnu glazbu i sviranje bubnjeva. S pomoću linoreza i uz vodstvo učitelja likovne kulture izradili su posebne blagdanske čestitke.

Osnovna škola Zlatar Bistrica

U Osnovnoj školi Katarine Zrinski Krnjak organiziran je integrirani dan posvećen programu Škole za Afriku. Tema i motivi Afrike bili su prisutni na svim satovima i u svim školskim prostorijama. Učenici su se likovno izrazili na temu Afrike, istraživali su o afričkim životinjama te igrali afričke dječje igre.

Osnovna škola Katarine Zrinski, Krnjak

Učenici Gimnazije Požega uspješno su organizirali i proveli još jednu, sada već tradicionalnu, humanitarnu akciju Škole za Afriku kako bi djeci u Africi omogućili školovanje. Ponudi raznovrsnih kolača i peciva nitko nije mogao odoljeti.

Gimnazija Požega

Učenici područnih škola Ruščica i Gornja Vrba ove su godine izradili raznovrsne blagdanske ukrase za humanitarnu izložbu. Učili su o životu svojih vršnjaka u Burkini Faso, osvijestili sličnosti i razlike te važnost međusobnog pomaganja i uvažavanja. Posjetila ih je i slijepa djevojčica iz njihova grada s kojom su razgovarali o njezinu uobičajenom danu, potrebama i interesima. Druženje s djevojčicom pomoglo im je u razumijevanju potreba osoba s teškoćama, ali i ukazalo na to kako bez obzira na teškoće svi imamo vrlo slične potrebe i želje. 

Osnovna škola Vladimira Nazora, Slavonski Brod - područna škola Ruščica