unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
@UNICEF/Khuzaie

Konvencija o pravima djeteta

Imaš pravo!

Imaju li sva djeca i mladi pravo ići u školu, provoditi slobodno vrijeme s prijateljima, otići doktoru kada su bolesni, biti zaštićeni od nasilja…? Imaju.

A jesu li svima ta prava osigurana? Gdje su rođena, koje su etničke i vjerske pripadnosti, kojeg su spola, koliko njihove obitelji zarađuju, imaju li teškoće u razvoju, žive li na selu ili u gradu… sve to određuje kako djeca žive i koja su im prava zajamčena.

Sva se djeca rađaju sa slobodama i s pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima.

Svijet je dao obećanje da će svoj djeci osigurati jednaka prava kada je 20. studenoga 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju su potpisale 194 države (među kojima i Hrvatska), čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti.

Time je svijet pokazao predanost da učini sve kako bi se zaštitila i osigurala prava djece na preživljavanje, sudjelovanje i razvoj, bez diskriminacije. Konvencija obećava svakom djetetu i mladoj osobi (do 18 godina) na svijetu pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, prehranu, smještaj, igru, uvažavanje, poštovanje, zaštitu od diskriminacije, iskorištavanja, nasilja… i još mnogo toga.

Međunarodna organizacija UNICEF ravna se prema Konvenciji o pravima djeteta, a njegova je uloga pomoći vladama širom svijeta da bolje ispunjavaju prava djece. www.unicef.org/crc/

Konvencija kaže da sve osobe mlađe od 18 godina moraju biti upoznate s pravima djeteta kako bi postale svjesne svojih prava, načina njihova stjecanja, ali i zaštite u slučaju njihova ugrožavanja.

U Hrvatskoj je postotak djece koja su čula za svoja prava u zadnjih pet godina porastao s 48% na 63%, ali istovremeno je ocjena kojom djeca ocjenjuju da se njihova prava ostvaruju pala s 4,1 na 3,6. Od djece se uglavnom ne traži mišljenje prilikom donošenja odluka u školi (75%), kao ni onih u mjestu gdje žive, a koje se tiču upravo njih (88%). (izvor: Ipsos Puls za UNICEF, 2014.)

UNICEF-ovo istraživanje pokazalo je da djeca traže da ih se više uključi u odlučivanje kada se razmišlja o sportskim igralištima, uređenju parkova i škola, čistoći naselja, ali i pomoći siromašnima. Na pitanje što učiniti kako bi se dječja prava bolje poštovala, djeca odgovaraju da bi ih se trebalo više slušati i razgovarati s njima.

U stvarnome svijetu djeca često izražavaju svoja mišljenja i stavove, ali ih odrasli prečesto zapravo i ne slušaju. Iako bi to trebali, jer ih na to obvezuje Konvencija o pravima djeteta.

Što smo postigli u 25 godina − je li svijet bolje mjesto za djecu?

U svakoj regiji svijeta Konvencija je nadahnula promjene u zakonima i praksi koje su poboljšale živote milijuna djece.

Od 1990. godine smrtnost djece mlađe od pet godina pala je za gotovo 50 posto, broj djece u osnovnim školama porastao je za 23%, dječja paraliza gotovo je iskorijenjena, manje djece živi u ekstremnom siromaštvu, a milijuni više djece danas imaju pristup pitkoj vodi i normalnim sanitarnim uvjetima. Možemo biti sretni zbog ovih rezultata, ali oni su i podsjetnik na to da mnogo toga još treba učiniti.

Svijet i dalje mnogoj djeci duguje njihova puna prava. Čak 168 milijuna djece radi i ne može pohađati školu, između 500 milijuna i 1,5 milijardu djece trpi nasilje, a one najranjivije skupine − djeca bez roditelja, djeca s teškoćama, djeca pripadnici manjina, djeca prisiljena na rad i druge vrste iskorištavanja − najviše su u riziku od kršenja temeljnih prava na preživljavanje, zaštitu i slobodu.

Svi se trebamo uključiti

Glasove onih kojima su prava uskraćena i poruku o važnosti poštovanja dječjih i ljudskih prava pomažu prenijeti i glazbenici, glumci, sportaši i drugi UNICEF-ovi ambasadori dobre volje, koji po cijelom svijetu pomažu da prava budu osigurana najugroženijim skupinama djece.

Među njima su i brojne globalne superzvijezde kao što su David Beckham, Katy Perry, Leo Messi, Novak Đoković, Shakira i drugi.

UNICEF je povodom 25. rođendana Konvencije globalno lansirao aplikaciju s pomoću koje su djeca i odrasli u cijelom svijetu sudjelovali u snimanju zajedničke izvedbe jedne od najpopularnijih i najinspirativnijih pjesama o ljudskim pravima − „Imagine“ Johna Lennona.

  • Shakira Shakira
  • Novak Đoković Novak Đoković
  • Orlando Bloom Orlando Bloom

UNICEF u Hrvatskoj, uz brojne druge aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice Konvencije, od 2008. godine održava Festival o pravima djece. Povodom 25 godina Konvencije UNICEF je lansirao mrežnu igru „Čovječe, ispravi se“. To je prva igra koju mogu igrati i slijepe i slabovidne osobe!

Konvencija u sebi nosi i optimizam za budućnost svijeta, u kojem će jednoga dana sva djeca uživati u djetinjstvu i u kojem će sva njihova prava biti poštovana. To će biti svijet u kojem će djeca biti zaštićena od nasilja, zlostavljanja, iskorištavanja, zapuštanja i diskriminacije te osnažena da sudjeluju u donošenju svih odluka koje utječu na dječje živote. Iako u stvarnome svijetu ne postoje problemi koji se rješavaju čarobnim štapićem, važno je stalno raditi na rješavanju problema i važno je da nas se što više uključi, pa UNICEF poziva sve da pomognu stvarati svijet dostojan djece.

UNICEF širom svijeta nastoji podsjetiti na obećanja dana Konvencijom, a koja još uvijek čekaju svoje ispunjenje.

Pred svijetom je još uvijek puno posla. Nastavimo zajedno graditi bolji svijet!

Konvencija o pravima djeteta [Download]

<< Glas djece

>> UNICEF i prava djece

>> Convention on the rights of the child (UNICEF – globalna stranica)