unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Pomoć djeci izbjeglicama i migrantima

Izbjeglička i migrantska kriza koja trese Europu zahvatila je i velik broj djece. Mnoga od njih svjedočila su užasima rata koji će nepovratno obilježiti njihovo odrastanje. U bijegu, iscrpljena nakon duga puta, djeca koja prolaze kroz Hrvatsku trebaju našu pomoć.

U toj situaciji ona su najranjivija, pa im je, uz hranu, pitku vodu i zdravstvenu skrb, potrebno osigurati i psihosocijalnu pomoć, kao i sigurno mjesto za igru, odmor i učenje. Neka od njih prijevremeno su rođena i na putu su od izlaska iz inkubatora, neka su rođena na putu…

Zajedno s partnerima, UNICEF je od prvoga dana izbjegličke i migrantske krize uključen u osiguravanje podrške za majke i djecu.

Kako UNICEF pomaže

UNICEF-ovi mobilni timovi, prevoditelji i partneri od početka nastoje svakom djetetu pružiti ono što mu je najpotrebnije. U prihvatnim centrima stručni timovi brinu za dobrobit djece i majki 24 sata na dan, 7 dana u tjednu.

U “mjestima za djecu” organizirane su rekreativne aktivnosti kako bi se djeca uz igru, odmor i toplu podršku odraslih, obučenih za psihološku potporu, osjetila sigurno i zaštićeno. Za najmlađe i njihove majke te trudnice otvoren je centar za mame i bebe. Umorne od teška puta, majke u njemu mogu na miru presvući i podojiti svoje bebe i same se odmoriti prije nastavka puta. Liječnički timovi brinu se za to da svako dijete dobije osnovnu zdravstvenu skrb.

U svojem djelovanju UNICEF se zalaže za dobrobit djece izbjeglica i migranata:

Uvjeti za prihvat djece izbjeglica i migranata (na engleskom jeziku)

Skrbništvo nad djecom odvojenom od obitelji i bez pratnje (na engleskom jeziku)

Ujedinjavanje s obitelji (na engleskom jeziku)

Povratak kući i granične kontrole (na engleskom jeziku)

Učinkovit pristup traženju azila u Europi (na engleskom jeziku)

Što smo u suradnji s partnerima osigurali za djecu i majke u 2015. godini:

24 sata

u Centrima za majke i djecu u prihvatnim centrima osigurana je 24-satna skrb za najmlađu djecu i majke, 7 dana u tjednu

11 000 djece

za više od 11 tisuća djece osigurana je jesenska i zimska odjeća

10 000 djece

za više od 10 tisuća djece osigurana je psihosocijalna podrška kroz mobilne timove i „Mjesta za djecu“

> 10 000

obroka dječje hrane

> 10 000

dječjih pelena

> 10 000

folija za utopljavanje

5 000

boca pitke vode

500

higijenskih paketa

Upoznajte djecu kojoj UNICEF pomaže

Pozivamo vas da pomognete najmlađima na njihovu putu u bolji život. Neka im boravak u našoj zemlji bude ispunjen mirom, prihvaćanjem i podrškom na koju imaju pravo kao i sva ostala djeca. Pomozite nam da im osiguramo sigurna mjesta u sklopu prihvatnih centara i smještajnih jedinica u Hrvatskoj, u  kojima će moći biti samo djeca.

 • Nuraan želi ići u školu

  Nuraan želi ići u školu

  "Mogu li dobiti jednu haljinu?", upitala nas je Nuraan (8) na tečnom engleskom kod UNICEF-ova stola za distribuciju odjeće u prihvatnom centru za izbjeglice i migrante u Slavonskom Brodu i svih nas poprilično iznenadila. Nuraan s mamom, bratom i sestrom iz Sirije već mjesec dana putuje prema Njemačkoj.

 • Osmijeh hrabrog Husena

  Osmijeh hrabrog Husena

  Husen Muhamad Khaled ima 6 godina. Mjesec i pol dana prije nego je stigao u Opatovac, dok mu je tata bio na poslu, izasao je na ulicu grada Idliba u Siriji i uputio se kupiti kruh. Nije kupio kruh jer je u tom trenutku u njegovoj blizini bacena bomba.

 • Dobrodošao na svijet, Djano

  Dobrodošao na svijet, Djano

  U rodilištu u Slavonskom Brodu na svijet je došla jedna posebna beba. Roditelji, izbjeglice iz Sirije, dječačića su nazvali Djano.

 • Ola, Susu, Rama i Kinan na putu u bolju budućnost

  Ola, Susu, Rama i Kinan na putu u bolju budućnost

  Ola sa svoje četvero djece, u poodmakloj trudnoći, čeka prijevoz za bolju budućnost. Upoznali smo je večeras u Belom Manastiru. Sjedila je sa svojom djecom na poljskim krevetima pokraj ambulante.

>> Generacija djece odrasle u nasilju:  5 godina brutalnog sukoba u Siriji

>> childrenofsyria.info

 

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak

 

Updated: 17 siječnja 2016
 • Share