unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Priče iz Sirije

Safa

"Želim se vratiti u svoju zemlju i imati budućnost"

kaže 14-godišnja Safa pozivajući političare da se prestanu igrati s ljudskim sudbinama u ratu koji traje već četiri godine. Unatoč boli i razočaranju koje osjeća, Safa se još uvijek nada da će se situacija promijeniti i da će i ona moći normalno živjeti. Pogledajte kako se osjećaju i razmišljaju djeca izbjegla iz Sirije.

Amira

"Moj otac je ubijen. Bila sam u užasnom šoku. Tijelo mi je drhtalo, nisam mogla hodati, ni jesti. Kad je još nekoliko članova obitelji ubijeno, majka mi je rekla da moramo otići"

prepričava svoju tešku priču sedmogodišnja Amira koja je nakon tragedije s majkom pobjegla iz rodnog Homsa u Siriji. Djevojčica i njena majka dospjele su u Libanon, gdje su neko vrijeme na ulici prosile za hranu jer nisu imale nikakvih sredstava za život. Naposljetku sigurnost pronalaze u kampu za izbjeglice Faida u dolini Bekaa. Amira ovdje dobiva nutritivnu terapiju i psihosocijalnu podršku. Želi postati učiteljica. Amira je jedna od 14 milijuna djevojčica i dječaka koji na posredan ili neposredan način trpe posljedice sukoba u regiji. Unatoč tome, djeca i mladi iz Sirije pokazuju izuzetnu hrabrost i odlučnost da izgrade bolji život. Njihove priče svjedoče o stradanjima, ali i velikoj nadi da će se u njihovu zemlju vratiti mir i da će sami kreirati svoju budućnost. Samo da odrasli uspiju okončati bezuman sukob zbog kojeg je samo u Siriji 5,6 milijuna djece u životnoj opasnosti. Sukob nije samo doveo živote djece u opasnost. Uskratio im je normalno odrastanje. Najmlađa djeca ne poznaju ništa osim krize, razaranja, oskudice. Zbog rata su zatvorene škole pa je čak 2,6 milijuna sirijske djece trenutno uskraćeno za obrazovanje. U napadima u Siriji 4200 škola je oštećeno, uništeno ili služe za prihvat izbjeglica. U prošloj godini škole su napadnute 68 puta. Vraćanje djece učenju u ratnim uvjetima ogroman je izazov, pa UNICEF čini sve kako bi doskočio problemima u obrazovanju: nastava je organizirana u mjestima za djecu u izbjegličkim kampovima, postoje ubrzani programi učenja za djecu koja su propustila nekoliko godina školovanja, koriste se inovativna rješenja poput mobilnog i e-učenja. Mnoga djeca nemaju pristup osnovnim zdravstvenim uslugama. I neodgovarajuća prehrana uzela je svoj danak. Prema UNICEF-ovim podacima čak 22 posto sirijske djece zbog pothranjenosti zaostaje u razvoju. Zbog toga je UNICEF u 11 sirijskih oblasti otvorio nutritivne centre u kojima pothranjena djeca dobivaju potrebnu terapiju. Prema procjenama, oko 4 milijuna trudnica, dojilja i djece u Siriji treba pomoć u odgovarajućoj ishrani i savjetodavnu podršku. U partnerstvu s lokalnim udrugama, UNICEF je osnovao 56 mobilnih zdravstvenih timova i više od 50 zdravstvenih centara kako bi sva djeca dobila potrebna cjepiva i medicinsku skrb.

Beyan

Beyan ima 4 godine. Rođena je u Allepu kad je počeo rat u Siriji, a sada živi u izbjegličkom kampu u Turskoj. Beyan je sad na sigurnom, a snimljena je u jednom od mjesta za igru, koje UNICEF s partnerima pokreće u izbjegličkim kampovima. U mjestima za igru djeca i mladi nastavljaju školovanje, polaze različite rekreativne aktivnosti i dobivaju psihosocijalnu podršku.

Khaled

Čak 22 % sirijske djece zbog pothranjenosti zaostaje u razvoju. Khaled prima potrebnu nutritivnu terapiju u zdravstvenom centru u Allepu koji podržava UNICEF. Khaled je rođen prije četiri godine u Aleppu. Prin rođenju je težio 3,8 kilograma. Izbijanjem sukoba u Siriji njegova obitelj bježi iz doma, tražeći sigurnost za svojih sedmero djece. Zbog stresa majka ga više ne uspijeva dojiti. Khaled je nakon toga više od godinu dana patio od proljeva i dehidracije. S tri godine, imao je samo 6 kilograma dijagnozu akutne neuhranjenosti i zaostajanja u razvoju – kroničnog oblika neuhranjenosti. Kad je dječak počeo dobivati potrebnu terapiju, njegova težina se u sedam mjesec.

Büsra

U turskom gradu Antakya, utočište je iz ratom pogođene Sirije pronašla obitelj 9-godišnje Büsre. U izbjeglištvu djevojčica dijeli jednu sobu s majkom, ocem i četvero braće i sestara. Kao ni njezina braća i sestre, Büsra nikada nije išla u školu. Ipak, sanja o tome da jednoga dana postane medicinska sestra. U nepoznatom gradu strane zemlje uz dom, stvari i odjeću najviše joj nedostaju njeni prijatelji. Tragična bilanca sukoba u Siriji jest 1,7 milijuna djece izbjeglica i četiri puta više djece zahvaćene sukobom.

 

Updated: 18 siječnja 2016
  • Share