unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Škole za Afriku

Što su “Škole za Afriku”?

Odlazak u školu. Druženje s vršnjacima. Smijeh. Igra. Radost. Prava su to i potreba djece diljem svijeta, kao i odrastanje u sigurnom okruženju ispunjenom ljubavlju i razumijevanjem. Pa ipak, podaci govore da više od 38 milijuna djece u Africi još uvijek ne ide u školu.

“Škole za Afriku” zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade “Nelson Mandela” i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava , pokrenuta 2005. godine u Cape Townu. U prikupljanju pomoći za 13 najugroženijih zemalja u Africi  uključilo se 27 razvijenih zemalja iz cijelog svijeta, a dosad je u njima prikupljeno više od 225 milijuna američkih dolara.

"Zahvaljujući UNICEF-ovu programu Škole za Afriku, više od 30 milijuna djece dobilo je priliku ići u školu i time ostvariti sigurniju budućnost!"

Brojne su škole izgrađene, a postojeće obnovljene. Djeci je osiguran pristup čistoj, pitkoj vodi i sanitarnim prostorijama, izgrađena su školska igrališta, a učionice opremljene potrebnim edukacijskim materijalima, školskim klupama i stolicama.

Otvoreni su centri za rani odgoj i obrazovanje za najmlađu djecu, a djeca koja su prekinula školovanje ili bila primorana raditi dobila su priliku pohađati centre za alternativno obrazovanje.

Škole za Afriku u Hrvatskoj

Programu se svake godine pridružuju brojni vrtići, osnovne i srednje škole, pa se tako u školskoj godini 2016./2017. uključilo čak 244 škola i 96 dječjih vrtića iz cijele Hrvatske. Dosad su za školovanje djevojčica i dječaka u Africi prikupili više od pet milijuna kuna! >> Saznajte više

Rezultati u Burkini Faso u 2015. godini

Neki od rezultata postignutih tijekom 2015. godine u Burkini Faso za koju su pomoć prikupljale škole i dječji vrtići u Hrvatskoj:

150 škola dobilo je status škola prijatelja djece

Opremljeno je 9 centara za rani odgoj i obrazovanje, koji se zovu Bisongo

138 000 djece (od kojih je 66 tisuća djevojčica) dobilo je podršku i materijale u redovnim školama i alternativnim obrazovnim centrima

70 000 djece (od kojih je 36 tisuća djevojčica) uključeno je u centre za predškolsko obrazovanje

8 000 djece izbjegle iz Malija dobilo je pristup školi i predškoli 

1200 djece s teškoćama u razvoju uključeno je u škole

Opremljene su knjižnice i nabavljena sportska oprema u 50 škola 

UNICEF je podržao nastavak školovanja nakon osnovne škole za 10 000 djevojčica 

3659 učitelja i stručnih suradnika dodatno je educirano za obavljanje nastave

>> Saznajte više

Što se prikupljenim sredstvima može osigurati?

95 kn

knjige i bilježnice za 2 učenika za 1 školsku godinu

190 kn

klupa i stolice za dva učenika

350 kn

dodatna edukacija učitelja/odgojitelja za kvalitetniji odgojno-obrazovni rad

500 kn

školovanje 2 djece u 1 godini (knjige, bilježnice, materijali, školske uniforme i trošak poučavanja)

700 kn

"škola u kutiji" - metalna kutija s materijalima za aktivnosti učenja i poučavanja u školi (bilježnice, olovke, ploča i dr.); školski komplet sadržava dovoljno pribora za 1 učitelja i 80 učenika

16 800 kn

opremanje ustanove za predškolski odgoj i edukaciju

25 000 kn

izgradnja centra za alternativno osnovno obrazovanje za djecu koja su napustila redovito obrazovanje

Navedene procjene troškova okvirne su i mogu odstupati ovisno o potrebama pojedinog djeteta, stanju i veličini objekta te cijenama potrebnih proizvoda / usluga.

Škole prijatelji djece

UNICEF želi omogućiti kvalitetno obrazovanja svoj djeci, povećati vjerojatnost uspješnog završavanja škole, smanjiti rodne i geografske razlike, zaštiti djecu od teškog fizičkog rada i omogućiti djeci stjecanje vještina koje će im pomoći osigurati bolju budućnost za njih i za njihove obitelji.

Uvođenje škola prijatelja djece (UNICEF-ova modela kvalitetnih škola) jedan je od odgovora na ove izazove. Škole prijatelji djece inkluzivne su i rodno osjetljive, osiguravaju edukativne materijale i adekvatnu školsku opremu.

Takve škole imaju igralište i školsku kantinu. Osiguran je pristup čistoj, pitkoj vodi i odvojenim sanitarnim prostorijama za dječake i djevojčice. Učitelji su kompetentni i koriste podržavajuće metode učenja, a u učinkovito vođenje škola, osim učitelja, uključeni su i roditelji, članovi zajednice i predstavnici lokalne vlasti.

>> Saznajte više

Pomozite otvoriti još Škola prijatelja djece!

U prikupljanju sredstava sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, kao i djeca iz predškolskih ustanova, njihovi učitelji, odgajatelji, obitelji, ali i svi članovi zajednice koji su ih voljni podržati u plemenitoj želji da svojim vršnjacima u Africi omoguće školovanje, a time i bolji život.

Zahvaljujemo svima koji su se uključili te se radujemo daljnjoj „izgradnji” škola za Afriku.

Kako prijaviti školu ili vrtić?

Ispunite prijavnicu i pošaljite je na e-mail adresu skole_za_afriku@unicef.hr, poštom na adresu: Ured UNICEF-a za Hrvatsku Radnička cesta 41/7, 10000 Zagreb ili faxom na broj 01 2442 662.

Prijavnica za vrtić
Prijavnica za osnovnu školu
Prijavnica za srednju školu

Kako uplatiti prikupljena sredstva?

Uplatu prikupljenih sredstava za donaciju možete uplatiti na račun HR92 2360000 1501092532 poziv na broj 16612.

Kontakt

skole_za_afriku@unicef.hr
01/2442-660 

 • Škole za Afriku u Hrvatskoj

  Škole za Afriku u Hrvatskoj

  Djeca iz hrvatskih škola i vrtića pomažu svojim vršnjacima na afričkom kontinentu, učeći istodobno o dječjim pravima, humanosti, solidarnosti i toleranciji, kao i o važnosti obrazovanja za njihov život.

 • Burkina Faso

  Burkina Faso

  U 2000. godini, Burkina Faso bila je jedna od zemalja s najnižim postotkom djece uključene u osnovnu školu. Zahvaljujući aktivnostima UNICEF-a i partnera broj djece u koja idu u školu u toj zemlji povećao se na 84 posto.

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 17 siječnja 2016
 • Share