unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
@UNICEF/Kljajo

Skrb za prijevremeno rođenu djecu

Dojenje i kontakt “koža na kožu” prijevremeno rođenom djetetu mogu spasiti život.

Dodir kože na kožu regulira srčane otkucaje i disanje, pomaže održavanju tjelesne temperature, potiče duži i mirniji san, potiče dojenje i može utjecati na rast tjelesne težine, a time i na skraćivanje boravka prijevremeno rođenog djeteta u bolnici.

Djetetov rast i razvoj doslovno ovise o fizičkom kontaktu s roditeljima, a majčino mlijeko za dijete nije samo hrana već i lijek.

"UNICEF je 2015. uz pomoć donacija tvrtki i građana opremio odjele neonatologije u rodilištima opremom potrebnom za dojenje i boravak roditelja s djecom vrijednom 450 tisuća kuna."

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno, odnosno prije 37. tjedna, rodi oko 2300 djece, od čega njih 300 − 400 iziskuje intenzivno liječenje. Prijevremeni porod prekida fine procese pripreme za roditeljstvo, pa umjesto osjećaja zadovoljstva, sreće i smirenosti nastupa razdoblje straha za zdravlje i život djeteta.

Zbog osobite osjetljivosti u prvim danima života visoka je stopa smrtnosti prijevremeno rođene djece, ali i kasnijih neurorazvojnih poremećaja.

Cilj programa je da svako prijevremeno rođeno dijete u Hrvatskoj dobije najbolju moguću skrb koja mu je potrebna kako bi prebrodilo najteže prve dane. Provedena je i edukacija zdravstvenih djelatnika u neonatalne skrbi o hranjenju prijevremeno rođene djece majčinim mlijekom.

>> Priča o Damjanu i Natku

>> Priča o Filipu

>> Rodilišta prijatelji djece

>> Grupe za potporu dojenja

Updated: 29 prosinca 2015
  • Share