unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Svako dijete treba obitelj

Važnost odrastanja u obitelji

Odrastanje u instituciji šteti djetetovu razvoju. Iako je u proteklih nekoliko godina ostvaren značajan napredak u razvoju udomiteljstva u Hrvatskoj, još uvijek neopravdano velik broj djece živi u institucijama.

"Usprkos trudu i brizi osoblja, ustanova ne može nadomjestiti ono što je djeci najpotrebnije – obiteljsko okruženje i privrženost."

UNICEF se zalaže da se domovi za djecu transformiraju u dnevne centre i centre u zajednici, a da djeci bude osigurana odgovarajuća, zamjenska obiteljska skrb.

Edukacijama, zagovaranjem, istraživanjima i osvješćivanjem stručne i opće javnosti UNICEF posebno potiče razvoj specijaliziranog udomiteljstva za najranjivije skupine djece, osobito za djecu s teškoćama u razvoju i za najmlađu djecu. Snažno se, također, zalaže za unapređenje sustava udomiteljstva u smislu osiguravanja kontinuirane podrške, praćenja i edukacije udomiteljskih obitelji, a u suradnji s partnerima provodi i aktivnosti za poticanje udomiteljstva u romskim zajednicama.

"Preporučila bih udomiteljstvo svima koji imaju uvjete za to i vole djecu"

– rekla nam je Sarita koja sa suprugom Damirom udomljava dvoje djece predškolske dobi, od kojih mlađe ima tek pet mjeseci. Iako ima troje biološke djece, obitelj je odlučila u svome domu u Slavonskom Brodu privremeno se brinuti za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi jer smatraju da djeci mogu pružiti pažnju i obiteljsko okruženje koje ne mogu dobiti u domu.

U cilju sprečavanja izdvajanja djece iz obitelji i unapređenja roditeljskih kompetencija, UNICEF djeluje i na području unapređenja stručne podrške biološkim obiteljima te na razvijanju modela podrške poticajnom i odgovornom roditeljstvu.

"UNICEF je 2015. osigurao 300 tisuća kuna vrijednu dječju opremu za 87 udomiteljskih obitelji."

UNICEF je 2015. godine u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih osigurao 300 tisuća kuna vrijednu dječju opremu za 87 udomiteljskih obitelji u Hrvatskoj koje skrbe za djecu do tri godine starosti. Ovisno o njihovim potrebama, svaka od tih obitelji, koje skrbe za ukupno stotinjak djece, dobila je krevetiće, autosjedalice, kadice, komode za prematanje, kolica, hranilice, nosiljke i drugu opremu za najmlađu djecu.

Svako dijete treba obitelj – prva kampanja

UNICEF je s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi te s nositeljima akcije − Hrvatskom radio televizijom, Europapress Holdingom i T-Hrvatskim Telekomom − 2005. godine pokrenuo kampanju za podizanje javne svijesti o pravu djece na odrastanje u obiteljskom okruženju. Za potencijalne udomitelje organizirali smo besplatni informacijski telefon, koji je bio otvoren 12 tjedana i na kojem su se svi zainteresirani mogli dodatno informirati i prijaviti za udomiteljstvo.

 • Na telefon se javilo više od 400 građana, a svim smo potencijalnim udomiteljima poslali pisani materijal o radostima i izazovima udomiteljstva.
 • Obitelji koje su nastavile postupak pri svojim lokalnim centrima za socijalnu skrb prošle su kroz proces edukacije i procjene.
 • Centri za socijalnu skrb bilježe 110 novih udomitelja koji su osjetili poriv pružanja ljubavi unutar obiteljskog okruženja djeci koja ne mogu odrastati u svojim biološkim obiteljima.
 • Uz potporu specijaliziranom udomiteljstvu dvoje djece s teškoćama u razvoju izišlo je iz institucije i trenutačno odrastaju u udomiteljskim obiteljima.
 • U Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine kao prioritet je uvrštena bolja zaštita za djecu mlađu od tri godine − koja u slučaju izdvajanja iz bioloških obitelji ili napuštanja neće biti smještana u institucije, već izravno u udomiteljske obitelji.
 • Za provedbu programa „Svako dijete treba obitelj„ prikupljeno je 3.250.000,00 kuna.
 • Kampanja „Svako dijete treba obitelj” dobila je ukupno 12 domaćih i međunarodnih nagrada za kreativno tržišno komuniciranje

Svako dijete treba obitelj – druga kampanja

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF, u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece, u kolovozu 2018. godine najavili su drugu nacionalnu kampanju „Svako dijete treba obitelj”. Cilj je kampanje povećanje broja toplih, brižnih udomiteljskih obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, s posebnim naglaskom na osiguravanje obiteljske skrbi za najmlađu djecu.

>> Više

Upoznajte udomiteljske obitelji

>> Obitelj Bahun

>> Ivan i njegove dvije obitelji

>> Obitelj Ignac  

Download sekcija

 • Svako dijete treba obitelj - letak

  Informativni letak za potencijalne udomitelje

 • Udomiteljstvo djece u Hrvatskoj (2010.)

  Ovom publikacijom obuhvaćeni su važni podaci i istraživanja o udomiteljstvu djece u Hrvatskoj u proteklih desetak godina. Publikacija nudi analizu postojećeg stanja i smjernice za daljnje unapređenje udomiteljstva.

 • Što nam djeca govore o udomiteljstvu (2012.)

  Što o udomiteljstvu misle djeca, kako doživljavaju taj oblik skrbi i kakva iskustva u njemu stječu, može se pročitati u ovoj publikaciji.Iz komentara i mišljenja djece mogu se iščitati i kvalitetne preporuke za unapređenje tog oblika skrbi.

 • Smjernice za alternativnu skrb o djeci (2010.)

  Smjernice za alternativnu skrb o djeci nastale su na osnovu prepoznavanja značajnih propusta u primjeni Konvencije o pravima djeteta za milijune djece širom svijeta koja odrastaju bez roditeljske skrbi. Smjernice za alternativnu skrb mogu biti važan vodič, podsjetnik i nadopuna svim dosadašnjim naporima koje Vlada, brojne institucije i stručnjaci ulažu u unaprjeđenje politike i poboljšanje prakse u skrbi za svako dijete.

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 16 siječnja 2016
 • Share