unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Broj djece izbjeglica i migranata bez pratnje se povećao peterostruko

17. svibnja 2017.

Uoči sastanka na vrhu G7, UNICEF poziva svjetske čelnike da usvoje plan od šest točaka za zaštitu sigurnosti djece izbjeglica i migranata

Broj djece izbjeglica i migranata koji putuju bez pratnje dosegao je rekordno visoku stopu na svjetskoj razini, a u odnosu na stanje 2010. godine gotovo je pet puta veći, objavio je danas UNICEF u novome izvješću. Najmanje 300.000 djece bez pratnje i djece odvojene od obitelji zabilježeno je u 80-ak država tijekom 2015. i 2016. godine, što predstavlja porast u odnosu na 66.000 slučajeva zabilježenih 2010. i 2011.

„Kazao mi je da me neće dovesti do Europe ako ne spavam s njime. Silovao me je.” – Mary, 17-godišnjakinja iz Nigerije (Photo: UNICEF/Gilbertson) „Kazao mi je da me neće dovesti do Europe ako ne spavam s njime. Silovao me je.” – Mary, 17-godišnjakinja iz Nigerije (Photo: UNICEF/Gilbertson)

Izvješće „Dijete je dijete: zaštita djece na putu od nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja” donosi globalni pregled stanja djece izbjeglica i migranata, razloga koji ih motiviraju za putovanja i rizika s kojima se suočavaju na putu. Izvješćem se utvrđuje kako se sve veći broj te djece otiskuje na put iznimno opasnim smjerovima prema svojim odredištima, a pritom su prepušteni na milost i nemilost krijumčarima i trgovcima ljudi, što jasno opravdava potrebu za globalnim sustavom zaštite kojim bi se djecu obranilo od iskorištavanja, zlostavljanja i smrti.

„Nijedno dijete ne bi smjelo putovati bez pratnje, no upravo to danas čini zastrašujuće velik broj djece – mi kao odrasli ne štitimo ih kako bismo trebali”, kazao je zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a Justin Forsyth. „Bezočni krijumčari i trgovci ljudima iskorištavaju njihovu ranjivost za svoju osobnu korist i pomažu djeci da prelaze granice samo kako bi ih potom prodali u roblje i prisilili na prostituciju. Neprihvatljivo je da djecu ne štitimo od tih grabežljivaca na primjeren način.”

U izvješću se, između ostalog, nalazi i priča o Mary, 17-godišnjoj maloljetnici bez pratnje iz Nigerije koja je doživjela traumu krijumčarenja iz prve ruke za vrijeme užasnog putovanja kroz Libiju do Italije. Krijumčar koji joj je ponudio pomoć ispostavio se kao trgovac ljudi, a odnos s njime Mary je opisala kazavši: „Ništa od onoga što nam je rekao nije bilo istina – da će se prema nama postupati dobro i da nećemo biti u opasnosti. Sve su to bile laži.” Više od tri mjeseca Mary nije bila u stanju napustiti Libiju, gdje su je i zlostavljali. „Kazao mi je da me neće dovesti do Europe ako ne spavam s njime. Silovao me je.”

Osim toga, u izvješću se iznose i drugi ključni uvidi:

 • 200 tisuća djece bez pratnje zatražilo je azil u 80-ak zemalja u 2015. i 2016. godini.
 • 100 tisuća djece bez pratnje privedeno je na granici između SAD-a i Meksika 2015. i 2016.
 • 170 tisuća djece bez pratnje zatražilo je azil u Europi 2015. i 2016.
 • Djeca bez pratnje i djeca odvojena od obitelji činila su 92 posto sve djece koja su pomorskim putem stigla u Italiju 2016. i u prvim mjesecima 2017.
 • Djeca čine otprilike 28 posto žrtava trgovanja ljudima na svijetu.
 • Najveći udio djece među otkrivenim slučajevima trgovanja ljudima zabilježen je u Supsaharskoj Africi, gdje on iznosi 64 posto, te u Srednjoj Americi i na Karibima, gdje iznosi 62 posto.
 • Čak 20 posto krijumčara ljudi povezano je s mrežama za trgovanje ljudima.

Uoči sastanka na vrhu skupine G7 u Italiji, UNICEF poziva vlade da usvoje plan djelovanja u šest točaka kojim bi se zaštitilo djecu izbjeglice i djecu migrante i osigurala njihova dobrobit.

„Toj je djeci potrebno da se vlade diljem svijeta obvežu da će se pobrinuti za njihovu sigurnost na svakom dijelu njihovih putovanja”, rekao je Forsyth. „Čelnici koji se sljedećeg tjedna sastaju na sastanku skupine G7 trebali bi preuzeti tu inicijativu i biti prvi koji će se obvezati na poštovanje našeg plana djelovanja u šest točaka.”

UNICEF-ov plan djelovanja uključuje:

 • Zaštitu djece izbjeglica i migranata, posebice djece bez pratnje, od iskorištavanja i nasilja;
 • Dokidanje pritvora za djecu koja traže status izbjeglice ili koja migriraju, i to uvođenjem niza praktičnih alternativa;
 • Održavanje obitelji na okupu, kao najbolji način da se djeca zaštite i da im se dodijeli pravni status;
 • Nastavak obrazovanja za djecu izbjeglica i migranata te osiguravanje kontinuirana pristupa zdravstvenim i drugim kvalitetnim uslugama;
 • Zagovaranje djelovanja protiv pozadinskih uzroka masovnih kretanja izbjeglica i migranata;
 • Promicanje mjera za borbu protiv ksenofobije, diskriminacije i marginalizacije u tranzitnim i odredišnim državama.

UNICEF ujedno poziva javnost da se solidarizira s djecom u bijegu od rata, nasilja i siromaštva te podupre plan djelovanja u šest točaka.

Cijelo izvješće preuzmite ovdje: http://uni.cf/2qa2cKc

Updated: 17 svibnja 2017
 • Share