unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Cjeloživotno obrazovanje za patronažne sestre

MIlej/UNICEF

Zagreb, 15. ožujka 2016.

Predstavnici sveučilišta u Rijeci i Splitu te predstavnici UNICEF-a potpisali su danas sporazum o suradnji kojim se pokreće program cjeloživotnog obrazovanja za patronažne sestre. Cilj je ove jednogodišnje edukacije zdravstvenim djelatnicima omogućiti stjecanje znanja i vještina temeljenih na suvremenim znanstvenim spoznajama kako bi se unaprijedila zdravstvena zaštita najmlađe djece, a roditelji osnažili u što kvalitetnijem obavljanju svoje nove uloge.

Kroz četrnaest tema iz područja zaštite djeteta, ranog razvoja djeteta, poticajnog roditeljstva, komunikacije i razvoja partnerstva s obiteljima patronažne će sestre dobiti znanja potrebna kako bi razvile svoj potencijal da budu ključni faktor u prepoznavanju djece i roditelja kojima je potrebna veća podrška.

"Vjerujemo kako ćemo zajedničkim ulaganjem, vrijednim oko 800 tisuća kuna, pokrenuti važan kotač kontinuiranog unaprjeđivanja skrbi o najmlađima. Dio materijala koji će se koristiti u razvoju kolegija razvio je tim međunarodnih stručnjaka, među kojima su i vodeći hrvatski stručnjaci u području psihologije i rane intervencije u djetinjstvu."

– rekla je nakon potpisivanja ugovora o suradnji zamjenica predstojnice ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković.

UNICEF je odlučio udružiti snage sa sveučilištima u Rijeci i Splitu kako bi zajedničkim trudom omogućili osnaživanje patronažnih sestara i jačanje njihove uloge u zaštiti zdravlja i razvoja najmlađe djece.

„Program ima za cilj podizanje razine kompetencija i stjecanje specijaliziranih znanja za rad s obitelji i djecom u riziku, te će po završetku programa polaznici steći bodove u akreditiranom studijskom programu s ciljem daljnjeg visokoškolskog usavršavanja.“, rekao je dekan Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alan Šustić.

„Ovakav vid obrazovanja u bliskoj budućnosti donio bi visoku razinu obrazovanosti i kompetentnosti naših zdravstvenih djelatnika, prvenstveno medicinskih sestara koje pružaju zdravstvenu njegu u kući korisnika, te su prve koje mogu prepoznati ranjive obitelji s djecom i pomoći im ranom intervencijom. Dugoročno gledano, ovaj će program podići kvalitetu zdravstvene skrbi djece u Hrvatskoj, a samim time omogućiti kvalitetnije i sretnije odrastanje djece kojoj je naša pomoć prijeko potrebna”, rekao je pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija u Splitu prof. dr. sc. Stipan Janković.

U Hrvatskoj svaki dan devetsto patronažnih sestara posjećuje trudnice, majke nakon porođaja, novorođenčad i malu djecu. Na godišnjoj razini riječ je o gotovo 476 tisuća posjeta. O tome koliko je mogućnost ovakve suvremene edukacije važna za patronažne sestre, govorila je mag. med. techn. Milica Tikvić, voditeljica patronažne službe u DZ Zagreb − Istok:

„Obrazovanje i edukacija patronažnih sestara u Hrvatskoj imperativ su razvoja primarne zdravstvene zaštite, posebno na području ranjivih skupina, ranog razvoja djece i poticajnog roditeljstva“.

Hrvatska je zemlja s gotovo stogodišnjom tradicijom patronažne službe. Riječ je o jednoj od najprisutnijih usluga za roditelje djece najmlađe dobi, kojom je pokriveno čak 96 posto obitelji. U istraživanju koje je UNICEF proveo 2012. godine i sami su roditelji istaknuli zadovoljstvo patronažnom službom te predložili proširenje njezina stručnog interesa prema podršci roditeljima i usvajanju novih stručnih saznanja vezanih uz dojenje. Zato je iznimno važno da se u znanja i vještine patronažnih sestara kontinuirano ulaže u skladu s premisom cjeloživotnog obrazovanja kojoj svako društvo teži.

>> Ostale vijesti

Updated: 16 ožujka 2016
  • Share