unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Inkluzivan dječji program na novom portalu Juhuhu

MIlej/UNICEF

Zagreb, 4. ožujka 2016.

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Uredom Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u Republici Hrvatskoj danas je službeno predstavila dječji mrežni portal Juhuhu te aplikacije za Android i iOS koje omogućuju pristup njegovu sadržaju. Na portalu Juhuhu dostupne su brojne televizijske i radijske emisije te igre namijenjene djeci od tri do jedanaest godina koje je osmislio i pripremio Produkcijski odjel Djeca i mladi Hrvatske radiotelevizije, uključujući i dio sadržaja na romskim jezicima te prilagođen djeci s teškoćama vida.

Uz sadržaje za djecu portal donosi i brojne korisne savjete i podatke za roditelje osmišljene u suradnji s UNICEF-om u obliku prijedloga za zajedničko gledanje odabranih emisija i razgovor s djecom.

"Televizija ima veliku moć kad su u pitanju životi, snovi i nadanja djece. Mnogi danas vrlo uspješni ljudi vidjeli su kako izgleda njihovo buduće zanimanje upravo na televiziji, stoga je važno koje vrijednosti od rane dobi televizija promiče jer na taj način djeci šalje poruku o tome tko je u društvu važan i što se u društvu cijeni. Cijeni li društvo jednako djevojčice i dječake, vidi li društvo sposobnosti djece s teškoćama u razvoju, uvažava li društvo različitost kao zajedničku osobinu svih ljudskih bića? Istraživanja dobrih televizijskih praksi pokazala su da kvalitetnim sadržajima možemo pomoći djeci i u nošenju s teškim temama poput bolesti, razvoda roditelja ili prometnih nesreća"

– izjavila je predstojnica Ureda UNICEF-a u Republici Hrvatskoj Valentina Otmačić.

Istaknula je kako kvalitetan televizijski program za djecu predškolske dobi može podržati razvoj i obrazovanje sve djece, a posebno znatan utjecaj može imati na djecu koja ne idu u vrtić. „Stoga je UNICEF podržao i sinkronizaciju sadržaja za najmlađe na romske jezike te je osigurao inačice za djecu s teškoćama vida“, dodala je Valentina Otmačić.

„Djeca i mladi među najvažnijim su ciljnim skupinama svakoga javnog servisa, čije su temeljne zadaće educirati, informirati i zabaviti, a ovim projektom nastojimo ponuditi vrijedne sadržaje primjerene njihovim medijskim potrebama i navikama. Istraživanja pokazuju kako ta publika sve više vremena provodi za računalima i mobilnim platformama, a gledanje klasičnih televizijskih programa u toj ciljnoj skupini gotovo isčezava. Stoga i mi moramo mijenjati načine oblikovanja programskih sadržaja kako bismo ih privukli odnosno zadržali. Portal Juhuhu važan je i velik korak u tom smjeru“, izjavila je glavna urednica Drugoga programa Hrvatske televizije Vesna Karuza Podgorelec.

Portal i aplikaciju Juhuhu u ime HRT-a predstavio je i glavni urednik Novih medija HRT-a Igor Duić.

„Zabavna, poučna, sigurna zona HRT-a za najmlađe – to je Juhuhu. Odnos s našim korisnicima gradimo od malih nogu kako bismo imali prigodu s roditeljima i odgajateljima uživati u provjerenome sadržaju, razvijati pozitivne društvene odnose i samopouzdanje, socijalne vještine te širiti vidike. Ponosan sam na suradnju s UNICEF-om na uspostavi portala i primjeni aplikacije te stručnoj potpori za razvoj i odabir sadržaja namijenjenih djeci. Nakon multimedijske usluge HRTi imamo i nešto za najmlađe – Juhuhu“, istaknuo je Igor Duić.

U suradnji s UNICEF-om i stručnjacima, dječjim psiholozima, portal Juhuhu uz odabrane emisije nudi prijedloge za zajedničko gledanje i razgovor s djecom. Njih se može pronaći u rubrici Gledajmo zajedno, uz brojne druge vrijedne podatke i savjete o najmlađima koji se nalaze u rubrici UNICEF pomaže.

Portal će korisnicima ponuditi i sadržaje prilagođene slijepima i slabovidnima te serije prevedene na jezike nacionalnih manjina, dok će najzastupljeniji sadržaj biti videoemisije.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku zahvaljuje svim suradnicima na ovom projektu, te Centru za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“.

>> Ostale vijesti

Updated: 07 ožujka 2016
  • Share