unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Izvješće o dojenju za Hrvatsku: održivost je prioritet

Dojenje i kontakt „koža na kožu” prijevremeno rođenom djetetu mogu spasiti život (Foto: VKljajo)

27.srpnja 2016.

Dojenje kao temelj održivog razvoja tema je 26. Svjetskog tjedna dojenja koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza. Danas je predstavljeno Izvješće o dojenju u Hrvatskoj, izrađeno prema kriterijima Međunarodne mreže za akciju u prehrani dojenčadi (IBFAN), koje je potvrdilo da Hrvatska postiže odlične rezultate u zaštiti, promicanju i uspostavi dojenja, ali i da je glavni izazov održivost postojećeg standarda kvalitete u godinama koje dolaze.

Od ove godine sva hrvatska rodilišta nose titulu „Rodilišta-prijatelji djece“, po čemu se Hrvatska ubraja među zemlje s najvišim standardima po pitanju dojenja, a predvode ih Skandinavske zemlje. Unatoč tome, broj dojene djece u Hrvatskoj nakon prvih nekoliko mjeseci znatno opada te je nakon 3 mjeseca dojeno 58 posto, a nakon 6 mjeseci života samo 19 posto djece.

Kao najveći izazov za održanje standarda dojenja ističe se pitanje održivosti Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja. Izvješće među prioritetima navodi i provođenje inicijative „Rodilišta-prijatelji majki i djece“, usklađivanje s Međunarodnim pravilnikom za reklamiranje nadomjestaka majčinog mlijeka te snažniju podršku zajednice promociji dojenja.

Sažetak ocjena i prioriteta iz Izvješća o dojenju u Hrvatskoj možete pogledati ovdje.

Sva rodilišta u Hrvatskoj od ove godine imaju status "Rodilišta prijatelji djece"

O održivosti i prioritetima za razvoj dojenja govorili su dr. med. Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja, zamjenica predstojnice ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković, koordinator programa „Rodilišta prijatelji djece“ prof. dr. sc Josip Grgurić i predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje doc. dr. sc. Irena Zakarija-Grković.

Dr. med. Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja, zamjenica predstojnice ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković, koordinator programa „Rodilišta prijatelji djece“ prof. dr. sc Josip Grgurić i predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje doc. dr. sc. Irena Zakarija-Grković (Foto: MIlej/UNICEF)

„Zajedno smo postigli odlične rezultate u promicanju dojenja u Hrvatskoj, ali prioritet za budućnost mora biti održivost. Potrebno je kontinuirano ulagati u poboljšanje uvjeta i kvalitete skrbi za majke i djecu u rodilištima, stručnu podršku majkama te stvaranje okruženja koje podržava dojenje“, istaknula je programska voditeljica ureda UNICEF-a Đurđica Ivković.

„Ponosni smo što su sva rodilišta stekla uvjete i dobila naziv „Rodilište-prijatelj djece“ čime je unaprijeđena kvaliteta skrbi o majci i djetetu u rodilištima. To je rezultat zajedničkih nastojanja UNICEF-a i Ministarstva zdravlja. Sljedeći korak je izrada kriterija i provođenje pilot projekta „Rodilište-prijatelj majki“, usmjerenog na poboljšanje pristupa ženama u rodilištu. Tema tjedna dojenja naglašava važnost podrške zajednice i promicanja dojenja u raznim segmentima društva. Ministarstvo zdravlja potiče osnivanje timova za promicanje dojenja u jedinicama lokalne i područne samouprave i grupa za potporu dojenja, čime doprinosi osiguravanju uvjeta u ostvarivanju prava na dojenje djeteta i majke u zajednici.“, izjavila je Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja.

Koordinator programa „Rodilišta-prijatelji djece“ Josip Grgurić ukazao je na konkretne mjere za održivost programa za zaštitu i promicanje dojenja: „Potrebno je već ove godine usvojiti Dugoročni program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj i Pravilnik o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko. Njegovo donošenje nije samo doprinos u prilog dojenja, već i visoki moralni čin zajednice, na što nas upozorava i Odbor UN-a za prava djeteta.“

Foto: MKnezevicBarisic/UNICEF

Promocija isključivog dojenja u prvim mjesecima života jedna je od ključnih intervencija za povećanje preživljavanja i zdravlje djece. Podrška dojenju izravno utječe na zdravlje majki i djece te smanjuje troškove zdravstvenog sustava, stoga je ulaganje u dojenje najbolja investicija.

Saznajte više:

 • Grupe za potporu dojenja

  Grupe za potporu dojenja

  Podrška majkama u dojenju treba se nastaviti i nakon izlaska iz rodilišta. Zato UNICEF s Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenja potiče osnivanje što većeg broja grupa za potporu dojenja, kojih je danas u Hrvatskoj više od 150.

 • Rodilišta prijatelji djece

  Rodilišta prijatelji djece

  Inicijativa za humanizaciju rodilišta i poticanje dojenja u koju su se uključila sva rodilišta u Hrvatskoj.

 • Skrb za prijevremeno rođenu djecu

  Skrb za prijevremeno rođenu djecu

  Dojenje i kontakt „koža na kožu” prijevremeno rođenom djetetu mogu spasiti život. Cilj je programa da svako prijevremeno rođeno dijete u Hrvatskoj dobije najbolju moguću skrb potrebnu da prebrodi najteže prve dane.

Updated: 27 srpnja 2016
 • Share