unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Pomoć obiteljima u krizi da nadvladaju izazove

Zagreb, 25. studenog 2015.

Kako pomoći obiteljima s djecom da nadvladaju izazove i izbjegnu izdvajanje djece, pitanje je na koje su Ministarstvo socijalne politike i mladih, UNICEF i Društvo za psihološku pomoć, uz podršku akademske zajednice i stručnjaka, odgovorili projektom mjera socijalne skrbi koje predviđaju veću i snažniju podršku obiteljima.

Tijekom 2014. godine zabilježeno je 8128 slučajeva ugrožavanja djece u obitelji, a posebno brine porast broja slučajeva nasilja nad djecom. Broj djece koja su izdvojena iz obitelji u posljednjih pet godina povećao se za čak 40 posto. Time su ta djeca privremeno ili trajno lišena prava na odrastanje u obiteljskom okruženju, koje je najbolje za razvoj djeteta, posebno u najranijoj dobi.

Cilj je projekta unapređenje mjera stručne pomoći roditeljima u zaštiti dobrobiti djeteta, kako bi se obitelji osnažile za bolju skrb o djeci te izbjeglo izdvajanje djece iz obitelji ako postoji šansa da obitelj izađe iz krize. Projekt je započeo 2013. godine i u njemu je sudjelovalo više od 200 stručnjaka iz centara za socijalnu skrb diljem Hrvatske, koji su na zajedničkim susretima, razmjenjujući iskustva i primjere iz prakse, usuglasili bolje standarde rada. Oni će im pomoći u procjenjivanju razvojnih rizika i sigurnosti djeteta, objašnjeno je na današnjem stručnom skupu u kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, UNICEF-a, Društva za psihološku pomoć, socijalni radnici i drugi stručnjaci koji su podijelili svoja iskustva u radu s obiteljima u krizi.

Okupljeni oko ideje da svako dijete treba brižnu, sigurnu i poticajnu obitelj, ostvarili smo partnerstvo s timom vodećih hrvatskih stručnjaka. Ponosni smo što smo nakon dvije godine zajedno razvili nove standarde koji će pomoći stručnjacima u radu s obiteljima koje ne mogu same izaći na kraj s različitim problemima, a koji ostavljaju najteže posljedice na djeci – od teške socijalne situacije do psihičkog i fizičkog zlostavljanja i zanemarivanja. Njihova je vrijednost u tome što u fokus stavljaju dobrobit djeteta, istovremeno njegujući partnerski odnos između roditelja i stručnjaka, što je preduvjet za postizanje promjena“, istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Na skupu je predstavljen priručnik „Pomoć roditeljima u zaštiti dobrobiti djeteta” voditeljice projekta prof. dr. sc. Marine Ajduković, koji donosi praktične alate i smjernice za stručan rad s obiteljima u riziku, stavljajući u fokus dobrobit djeteta i podršku roditeljima u osiguravanju sigurnog i poticajnog okruženja za dijete.

I ovom su prilikom stručnjaci razmijenili svoja iskustva iz rada s obiteljima u krizi, potvrdivši koliko je i njima samima potrebna sustavna podrška u radu u kojem se suočavaju s najtežim slučajevima zanemarivanja djece, psihičkog nasilja i tjelesnog zlostavljanja u obitelji. Takva će im podrška i konkretni alati za procjenu olakšati odgovoran posao donošenja odluka u korist djece, ali i komunikaciju s roditeljima, skrbnicima i djecom“, poručila je prof. dr. sc. Marina Ajduković.

Koliko je njihova uloga važna govore iskazi djece koja stručnjake često ne prihvaćaju zbog straha da će ih oni izdvojiti iz obitelji. No postoje i pozitivna svjedočanstva, poput iskaza djevojčice koja je ovako opisala svoj doživljaj socijalne radnice koja je počela redovito dolaziti u njezin dom: „Meni to nije odgovaralo jer sam znala da nam je netko za vratom i da nas kad-tad može uzeti. Stalno mi je to bilo na pameti. Na kraju, kad sam je bolje upoznala i kad sam joj mogla doslovno plakati na ramenu, shvatila sam da je ona dobra osoba i da je tu za mene.
Projekt koji je uključivao istraživanje, regionalne skupove i izradu priručnika, vrijedan je više od 650 tisuća kuna.

Updated: 31 prosinca 2015
  • Share