unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Pravosudna akademija i UNICEF unaprjeđuju rad s djecom u pravosuđu

Vršiteljica dužnosti predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković i ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić na potpisivanju sporazuma Foto: ©Ryznar/UNICEFVršiteljica dužnosti predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković i ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić na potpisivanju sporazuma

Zagreb, 10. prosinca 2018.

Ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić i v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković potpisale su sporazume o suradnji kojom će se u razdoblju od 2018. do 2020. godine unaprijediti rad pravosudnih stručnjaka u kontaktu s djecom. Glavni je cilj suradnje izrada održiva programa cjeloživotnog stručnog usavršavanja za svih 1038 postojećih pravosudnih dužnosnika i stručnjaka koji u različitim pravosudnim postupcima dolaze u kontakt s djecom, kao i njihovih budućih kolega.

Uz to, u partnerstvu s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom pokreće se opsežan program specijaliziranih edukacija za 98 odvjetnika za mladež i 20 stručnih suradnika izvanpravne struke u državnim odvjetništvima koji rade s djecom svjedocima i žrtvama u kaznenim postupcima te maloljetnim počiniteljima kaznenih djela. Na taj će se način uz UNICEF-ovu stručnu i financijsku podršku osigurati bolje razumijevanje prava i potreba djece tijekom radnog vijeka današnjih i budućih pravosudnih stručnjaka, koji će potom moći prilagoditi svoj rad onima kojima je podrška najvažnija.

Foto: ©Ryznar/UNICEF

„Kontakt s pravosudnim sustavom stresan je i za odrasle, a osobito za djecu. Međutim, možemo djeci olakšati to iskustvo prilagođavanjem njihovim mogućnostima i potrebama, a za to je potrebno upoznati se s njihovim pravima i razvojnim posebnostima. Među ostalim, zajednička nam je želja da pravilno informiranje djeteta, slušanje njegovih stajališta te dostojanstveno i suosjećajno ophođenje s djetetom uz zaštitu njegove privatnosti postanu uobičajeni standardi komunikacije s djecom u tim okolnostima. Ova suradnja omogućit će pravosudnim stručnjacima pohađanje edukacija kojima će unaprijediti tu komunikaciju”, kazala je povodom potpisivanja sporazuma Đurđica Ivković, v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Martina Tomić Latinac (UNICEF), Đurđica Ivković (UNICEF), Andrea Posavec Franić (Pravosudna akademija), Anita Lazarin (Pravosudna akademija) i Maja Fuchs (Pravosudna akademija) Foto: ©Ryznar/UNICEFMartina Tomić Latinac (UNICEF), Đurđica Ivković (UNICEF), Andrea Posavec Franić (Pravosudna akademija), Anita Lazarin (Pravosudna akademija) i Maja Fuchs (Pravosudna akademija)

Ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić izjavila je: „Pravosudna akademija pridaje izuzetnu važnost stručnom usavršavanju pravosudnih dužnosnika i stručnjaka izvanpravne struke koji u svojoj praksi rade s djecom. Zbog toga je suradnja s UNICEF-om više nego dobrodošla. Bez obzira na sva ograničenja s kojima se susreću pravosudni dužnosnici i drugi stručnjaci u radu s djecom, djeca su ranjiva skupina kojoj se treba pristupiti s povećanom pažnjom i brigom. Zahvaljujući suradnji s UNICEF-om, Akademija će imati osnažene kapacitete za provedbu cjeloživotnog učenja i pružanje specijaliziranih edukacija pravosudnim dužnosnicima i službenicima koji rade s djecom u kaznenim, upravnim i građanskim postupcima.”

Updated: 11 prosinca 2018
  • Share