unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Spremniji za pomaganje djeci u humanitarnim krizama

UNICEF ulaže milijun kuna u nabavu opreme i edukaciju o zaštiti djece u kriznim situacijama u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i Hrvatskim Crvenim križem

Zagreb, 21. studenoga 2016. – U kriznim situacijama djeca trebaju najveću pomoć i podršku. Nabavom opreme i ulaganjem u programe edukacije UNICEF je podržao Državnu upravu za zaštitu i spašavanje i Hrvatski Crveni križ kako bi bili spremniji odgovoriti na potrebe majki i djece. Dvije vodeće institucije za pružanje krizne pomoći stanovništvu sada raspolažu dodatnim odvlaživačima/isušivačima zraka, dizelskim agregatom, sanitarnim kontejnerima prilagođenima djeci i osobama s invaliditetom, mobilnim spremnicima pitke vode i rasvjetnim tijelima za osvjetljavanje velikih površina. Vrijednost nabavljene opreme i edukacije prelazi milijun kuna.
Cilj suradnje s obje institucije jest podići njihovu spremnost da kvalitetno odgovore na potrebe djece u slučaju humanitarne krize uslijed nepogoda kao što su poplave ili potresi.
„Djeca su najranjivija kada se dogode humanitarne krize. Stoga je važno voditi računa o njihovim potrebama, jačati njihovu spremnost i znanje o tome što učiniti kada se dogodi neka prirodna nepogoda ili druga situacija koja ugrožava njihov život i zdravlje. Zato je potrebno kontinuirano ulagati u sve resurse koji mogu pomoći djeci da prežive i oporave se od humanitarnih kriza”, poručila je ovom prigodom predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

„Izražavam zadovoljstvo i zahvalu što je UNICEF prepoznao Državnu upravu za zaštitu i spašavanje kao koordinativno tijelo nadležno za velike nesreće i katastrofe, u kojima su, kada se dogode, djeca zasigurno najranjivija kategorija. Zato je svaka vrsta pružanja pomoći u cilju zaštite djece i njihovog zdravlja dobrodošla. Stoga i ovu podršku UNICEF-a u vidu 15 isušivača/odvlaživača smatram hvalevrijednom i velikim doprinosom u procesu otklanjanja posljedica od velikih nesreća i katastrofa, u ovom slučaju prvenstveno od poplava, uz čiju uporabu će se povratak svojim domovima zasigurno ubrzati, a boravak postati kvalitetniji i zdraviji. Naravno, osim materijalne opreme, bitan segment u borbi protiv prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa je i podizanje svijesti naših najmlađih kroz razne programe edukacije te suradnju s UNICEF-om i u tom segmentu u potpunosti podržavam. Smatram da će edukativna igra, koja je u pripremi, uvelike pomoći djeci da sagledaju opasnosti koje im prijete, kako bi na njih znali što spremnije odgovoriti“, izjavio je ovom prigodom ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić.

“Hrvatski Crveni križ, kao najveća humanitarna organizacija u Republici Hrvatskoj, ima veliko iskustvo rada u krizama i baš zahvaljujući tome, iznimno smo svjesni izloženosti djece u takvim okolnostima. Djeca, a posebno djeca sa zdravstvenim poteškoćama, ranjiva su skupina i trebaju našu skrb te im u krizama moramo posvetiti posebnu pozornost kako bi što manje bila izložena bilo kakvim štetnim utjecajima. Zahvaljujući UNICEF-u, našem dugogodišnjem partneru, moći ćemo još bolje skrbiti o djeci u kriznim situacijama, a u tomu će nam pomoći njihova materijalna pomoć, ali i programi edukacije. Naime, edukacija i ulaganja u ljude najveća su vrijednost i mi u HCK smo toga svjesni. Upravo zato nas i ova suradnja posebno raduje jer zajedničkim snagama i nastojanjima želimo djeci osigurati, bez obzira na okruženje i uvjete da mogu biti samo djeca”, ističe Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa. U sklopu suradnje s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje u pripremi je i edukativna igra za djecu koja će biti predstavljena u prvoj polovici 2017. godine.
Sprječavanja rizika od katastrofa usmjereno na potrebe majki i djece novije je područje suradnje UNICEF-a i Vlade Republike Hrvatske. Cilj je suradnje osnažiti sve koji sudjeluju u podršci majkama i djeci kako bi znali još bolje odgovoriti na potrebe ovih dviju ranjivih skupina.

Updated: 23 studenoga 2016
  • Share