unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

UNICEF: Učinimo digitalni svijet sigurnijim za djecu

Foto: VKljajo/UNICEF

Izvješće o stanju djece u svijetu govori o digitalnim podjelama te istražuje aktualne rasprave o utjecaju interneta i društvenih medija na sigurnost i dobrobit djece

NEW YORK, 11. prosinca 2017. – Usprkos velikom broju djece prisutne na internetu – jer svaki je treći korisnik interneta dijete − premalo se radi na zaštiti djece od opasnosti u digitalnom svijetu te na širenju dostupnosti sigurnim mrežnim sadržajima, rečeno je u godišnjem izvješću UNICEF-a objavljenom danas.

Foto: Herwig/UNICEF

Stanje djece u svijetu 2017: Djeca u digitalnom svijetu predstavlja UNICEF-ov prvi sveobuhvatan pregled različitih načina na koje digitalna tehnologija utječe na život djece i na životne šanse, identificirajući rizike koje ta tehnologija donosi, ali i mogućnosti koje pruža. U izvješću se navodi da vlade i privatni sektor ne drže korak s promjenama, izlažući na taj način djecu novim rizicima i opasnostima te zapostavljajući milijune najugroženije djece.

Foto: KPrinsloo/UNICEF

„Bez obzira na sve, digitalna je tehnologija sada već nepobitna činjenica naših života”, rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. „U digitalnom svijetu nailazimo na dvostruki izazov − kako ublažiti štetu uz pružanje maksimalne koristi od interneta za svako dijete.”

Foto: AGilbertson/UNICEF

Izvješće istražuje koje prednosti digitalna tehnologija donosi djeci koja su u najnepovoljnijim situacijama, uključujući djecu koja odrastaju u siromaštvu ili su pogođena humanitarnim krizama. Prednosti za navedene skupine djece jesu: povećanje njihova pristupa informacijama, izgradnja vještina potrebnih u digitalnim radnim okruženjima te pružanje platforme za povezivanje i iznošenje njihovih stavova.

Međutim, izvješće pokazuje da milijuni djece propuštaju ove prilike. Otprilike trećina mladih u svijetu – njih 346 milijuna – nema pristup internetu, što pogoršava nejednakosti i smanjuje mogućnost djece da sudjeluju u sve više digitalno usmjerenom gospodarstvu.
Izvješće također ispituje kako internet povećava izloženost djece rizicima i opasnostima, uključujući zloupotrebu njihovih privatnih informacija, njihov pristup štetnim sadržajima i elektroničko zlostavljanje. Sveprisutnost mobilnih uređaja, kako je u izvješću zabilježeno, dovela je do toga da je prisutnost djece na internetu pod sve manjim nadzorom, što donosi i više rizika za njihovu sigurnost.

Foto: GPirozzi/UNICEF

Digitalne mreže poput „dark weba” (skriveni dio interneta kojem se ne može pristupiti putem standardnih web preglednika) omogućavaju najgore oblike iskorištavanja i zloupotrebe, uključujući trgovanje ljudima i prikazivanje seksualnog zlostavljanja djece „po narudžbi” klijenta na nekom od servisa „dark weba“.
Izvješće prikazuje trenutačne podatke i analizu aktivnosti djece na internetu te utjecaj digitalne tehnologije na dobrobit djece, prateći i sve veće rasprave o digitalnoj „ovisnosti” i mogućem učinku koje vrijeme provedeno ispred ekrana ima na razvoj mozga.

Neke su od dodatnih činjenica izvješća:

• Mladi su najprisutnija starosna grupa na internetu. Širom svijeta 71 posto mladih ima pristup internetu, u usporedbi s 48 posto ukupnog stanovništva.
• Afrička omladina najmanje je povezana (samo troje mladih od njih pet ima pristup internetu, za razliku od Europe u kojoj jedan mladi čovjek od njih 25 nema pristup internetu).
• Približno 56 posto svih internetskih stranica na engleskom je jeziku, pa mnoga djeca ne mogu pronaći sadržaj koji razumiju ili koji je kulturno relevantan.
• 9 od 10 internetskih adresa sa sadržajima koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece, identificiranih na globalnoj razini, locirano je u ovih pet zemalja − Kanadi, Francuskoj, Nizozemskoj, Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: Ashutosh/UNICEF

Jedino zajedničkim djelovanjem – vlada, privatnog sektora, dječjih organizacija, akademske zajednice, obitelji i same djece − možemo pomoći izjednačiti šanse u digitalnom svijetu i učiniti internet sigurnijim i pristupačnijim za djecu, navodi se u izvješću. Praktične preporuke za učinkovitije kreiranje politika i odgovornijih poslovnih praksi u korist djece uključuju:

• omogućavanje odgovarajućeg pristupa visokokvalitetnim mrežnim resursima za svu djecu
• zaštitu djece od opasnosti na internetu, poput zloupotrebe, iskorištavanja, trgovanja ljudima, virtualnog zlostavljanja i izlaganja neprikladnim sadržajima
• zaštitu privatnosti i identiteta djece na internetu
• digitalno opismenjavanje djece, kako bi djeca bila informirana, angažirana i sigurna na internetu
• korištenje moći privatnog sektora za unapređenje etičkih standarda i praksi koje su korisne i štite djecu na internetu
• ostavljanje djece u središte digitalne politike.

„Internet je osmišljen za odrasle, ali ga sve više koriste djeca i mladi ljudi, a digitalna tehnologija sve više utječe na njihove živote i njihovu budućnost. Dakle, digitalne politike, prakse i proizvodi trebali bi bolje odražavati potrebe djece, dječje perspektive i glasove djece ”, rekao je Lake.

Pročitajte sažetak izvješća – Stanje djece u svijetu 2017. “Djeca u digitalnom svijetu” 

Preuzmite fotografije, videozapise i izvješće na: http://uni.cf/2j2GvHC

Updated: 11 prosinca 2017
  • Share