unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

UNICEF uložio više od 1,8 milijuna kuna za podršku djeci s teškoćama

Foto: VKljajo/UNICEF

Stručnom konferencijom „Primjena potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za najmlađu djecu” obilježen je završetak programa vrijednog više od 1,8 milijuna kuna koji je UNICEF pokrenuo s partnerima s ciljem da se uz pomoć moderne tehnologije djeci s teškoćama osigura pristup potpomognutoj komunikaciji.

U sklopu dvogodišnjeg programa provedena je sveobuhvatna edukacija za 148 stručnjaka koji rade s djecom s razvojnim teškoćama i osigurana je oprema za potpomognutu komunikaciju za devet zdravstvenih ustanova, uključujući Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, 12 udruga te 11 obrazovnih ustanova i ustanova socijalne skrbi. U sklopu programa potpomognute komunikacije 6076 djece s teškoćama iz cijele Hrvatske dobilo je priliku koristiti različite oblike potpomognute komunikacije.

Foto: HRyznar/UNICEF

 „Često zaboravljamo da je komunikacija temeljno ljudsko pravo, a djeca urednog razvoja od rane dobi s lakoćom usvajaju jezik i govor komunicirajući s okolinom. Onoj djeci koja iz različitih razloga ne govore ili nedovoljno razumiju jezik moramo osigurati načine kako da nam prenesu svoje želje i komentare ili kako da nam odgovore na naša pitanja. Upravo potpomognuta komunikacija i asistivna tehnologija omogućavaju djeci da zatraže željeni predmet ili aktivnost i/ili da odgovore žele li jesti jabuku ili bananu. Partnerski odnos između stručnjaka i obitelji je ključan kako bi se strategije koje koristi stručnjak koristile u svakodnevici. Odgovornost je društva da educira stručnjake i osigura dostupnost asistivne tehnologije i kontinuiranu podršku obitelji”, kazala je doc. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, UNICEF-ova programskog partnera.

Foto: VKljajo/UNICEF

Prema Konvenciji o pravima djeteta svako dijete ima pravo izraziti svoje mišljenje, a svako dijete s teškoćama ima pravo na podršku koja će mu omogućiti da ostvari svoj puni potencijal. U 32 ustanove diljem Hrvatske stručnjaci sada imaju znanje i opremu koja će pomoći djeci, koja to inače ne bi mogla, da iskažu svoje misli, potrebe i osjećaje.

„Raduje nas što je ovaj program stručnjacima donio znanja, vještine i opremu potrebnu za suvremen i inovativan pristup u radu s djecom s komunikacijskim teškoćama. UNICEF podržava sve napore koji idu u smjeru da potpomognuta komunikacija bude dostupna svakom djetetu kojemu je potrebna kroz nacionalni sustav zdravstvenog osiguranja”, kazala je Đurđica Ivković, v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Foto: VKljajo/UNICEF

Iskustva i uvidi iz primjera dobre prakse primjene potpomognute komunikacije u radu s djecom iz Specijalne bolnice za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, Opće županijske bolnice Požega, Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Kalos iz Vele Luke i Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije mogu biti korišteni za daljnje poboljšanje usluga rane intervencije koje kao društvo pružamo djeci s teškoćama.

Updated: 17 studenoga 2018
  • Share