unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

UNICEF vrtićima donirao igračke i opremu vrijednu 415 tisuća kuna

UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić je u gradskoj knjižnici Vodice uručila donaciju u didaktičkoj opremi i igračkama djeci i stručnom osoblju vodičkog vrtića „Tamaris”. Taj je vrtić jedan od 17 dječjih vrtića iz Šibensko-kninske, Sisačko-moslavačke i Vukovarsko-srijemske županije koji su sudjelovali u programu „Korak prema inkluziji”. Program, uz edukaciju osoblja vrtića i drugih stručnjaka predškolskog odgoja, uključuje i doniranje didaktičke opreme i igračaka vrijednih ukupno 415.000 kuna.

Program su pokrenuli UNICEF i Pučko otvoreno učilište „Korak po korak” kako bi osigurali jednak pristup ranom obrazovanju u djetinjstvu svoj djeci, a osobito djeci s teškoćama u razvoju te djeci koja žive u izoliranim mjestima i siromaštvu.

Budući da je za inkluziju u dječjim vrtićima ključna stručna podrška, velik dio programa bio je posvećen stručnom usavršavanju djelatnika dječjih vrtića.

Iako sva djeca imaju jednaka prava na predškolski odgoj, nekoj djeci to je pravo uskraćeno. Zbog toga ona nemaju jednake šanse za ostvarenje svojih punih potencijala. Stoga UNICEF i POU „Korak po korak” pomažu vrtićima da ojačaju svoje kapacitete i olakšaju najranjivijoj djeci integraciju u program predškolskog obrazovanja“, rekla je UNICEF-ova ambasadorica Maja Vučić.

Dodala je kako će svim vrtićima uključenima u program nakon provedene edukacije i uručene donacije biti pružena daljnja stručna podrška za provedbu programa i za suradnju s obiteljima. U programu „Korak prema inkluziji” u Šibensko-kninskoj županiji sudjelovalo je šest vrtića, kojima su donirani oprema i igračke vrijedni 143.000 kuna.

Uz „Korak prema inkluziji”, u Šibensko-kninskoj županiji UNICEF s partnerima provodi i program „Za bolji početak” koji obuhvaća savjetovališta za roditelje, usluge logopeda za rano otkrivanje govornih i jezičnih smetnji te radionice i igraonice za djecu koja nemaju pristup vrtiću. U nekoliko šibenskih vrtića provodi se i program radionica za roditelje najmlađe djece „Rastimo zajedno” i za roditelje djece s teškoćama u razvoju „Rastimo zajedno plus”.

Također, u suradnji s Hrvatskom udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu u Šibeniku se provodi i program „Izjednači” za podršku djeci s teškoćama u razvoju.

Vodice, 15. prosinca 2015.

Updated: 31 prosinca 2015
  • Share